Κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Η Ευρωπός ήταν μια σημαντική πόλη της αρχαίας Βοττιαίας και τοποθετημένη στον πυρήνα του Μακεδονικού βασιλείου. Υπήρξε η πατρίδα του ιδρυτού της δυναστείας των Σελευκιδών Σελεύκου Α΄ Νικάτορος, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Σέλευκος σε ανάμνηση της Μακεδονικής Ευρωπού και για να τιμήσει το γενέθλιο τόπο του, ίδρυσε στις όχθες του Ευφράτη ποταμού μια παρόμοια πόλη, τη Δούρα Ευρωπό. Εκεί εγκατέστησε βετεράνους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τόσο Μακεδόνες όσο και από τη Νότια Ελλάδα, δίνοντας έτσι Ελληνικό χαρακτήρα στον τόπο αυτό. Στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής έχει βρεθεί και ο μοναδικός στην Μακεδονία κούρος που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς.
Από το Νοέμβριου του 2019 είναι σε λειτουργία το νεοσύστατο Κέντρο Ενημέρωσης αρχαίας Ευρωπού. Έτσι σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς μαζί με την τοπική κοινότητα Γουμένισσας και την Ομάδα Εργασίας Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Παιονίας, διοργανώθηκε παρουσίαση του κέντρου αυτού αλλά και του αρχαιολογικού χώρου με τα ταφικά μνημεία των νεκροπόλεων των ρωμαϊκών και των παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Καλεσμένοι εκπρόσωποι πολιτειακών, πολιτιστικών και επιχειρηματικών φορέων από την ευρύτερη περιοχή, ενώ στόχος ήταν η ενημέρωση και η διάδραση πολιτείας και επιχειρηματιών για την πολύπλευρη αξιοποίηση του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής.
Κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, τους καλεσμένους υποδέχθηκε και ενημέρωσε με γλαφυρό τρόπο, η Γεωργία Στρατούλη Προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, ενώ έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες περιηγήσεις και με άλλους φορείς του ν. Κιλκίς στην Αρχαία Ευρωπό.
Εκτός από τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, η Γουμένισσα είναι γνωστή για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά της, το πλήθος οινοποιείων, του κατάφυτου όρους Πάικο με τους περίφημους καταρράκτες του Σκρα, ιδανικό για εναλλακτικές δράσεις τουρισμού και τέλος τα γευστικά παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα από ντόπιες αγνές πρώτες ύλες.
Η παρουσία των τοπικών επιχειρηματιών του τουρισμού ( ξενοδόχοι, οινοποιοί, εστιάτορες, παραγωγοί μελιού-βοτάνων κτλ) έδειξε πως επιτέλους ήρθε η ώρα να δημιουργήσουν όλοι μαζί κάτι καλό, με μεθοδικότητα, οργάνωση, ομόνοια. Αυτονόητο αλλά όχι δεδομένο…
Ήδη αναμένεται μέσα στον Ιούλιο να ανακοινωθεί -μία εκ των τριών υποψηφίων- ιδιωτική εταιρεία συμβούλων τουρισμού, η οποία θα αναλάβει και την τουριστική προώθηση της περιοχής. Και μόνο η έννοια «Ευρωπαίων η Πόλις», θα μπορούσε να παίξει πολύ δυνατά και έξυπνα ώστε να προσελκύσει χιλιάδες Ευρωπαίων και όχι μόνο ταξιδιωτών.

Info…
Ο Ευρωπός ή Εύρωπος είναι μια κωμόπολη δύο χιλιάδων κατοίκων που βρίσκεται στο Νομό Κιλκίς κοντά στη Γουμένισσα και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων δυτικά από την πόλη του Κιλκίς και 55 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Η αρχαία Πέλλα επίσης βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων. Το νεοσύστατο Κέντρο Ενημέρωσης αρχαίας Ευρωπού μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο, λειτουργεί καθημερινά πλην Τρίτης από τις 08:00 μέχρι τις 15:30. Τηλ επικοινωνίας 23410-22477


 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments