Όντως τις τελευταίες ημέρες έχει πολύ κρύο στην Ελλάδα, με θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές που φτάνουν τους -10 βαθμούς Κελσίου ή και παραπάνω. Ας μην παραπονιόμαστε πάντως. Χειμώνα έχουμε, λίγες ημέρες είναι θα περάσουν. Αλλού οι άνθρωποι ζουν για μήνες στην κατάψυξη !
Στην πόλη Γιακούτσκ (Яку́тск) της Σιβηρίας και πρωτεύουσα της ρωσικής Δημοκρατίας των Σαχά ή Γιακουτία, μάλλον κρυώνουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο..
Θεωρείται μια από πιο κρύες πόλεις στον κόσμο, με θερμοκρασίες που κατεβαίνουν μέχρι και 50 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν ( μέση θερμοκρασία -41) ! Το καλοκαίρι όμως η θερμοκρασία φτάνει και τους 30 βαθμούς.Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι οι -77 βαθμοί Κελσίου !
Το Γιακούτσκ είναι το σημαντικότερο λιμάνι του ποταμού Λένα, οι κάτοικοι είναι γύρω στους 200.000, ενώ η απόσταση από τη Μόσχα σε ευθεία γραμμή είναι τα 4.880 χιλιόμετρα.
Η πόλη ιδρύθηκε το 1632 ως φρούριο από Κοζάκους, οι οποίοι εξερευνούσαν τη Σιβηρία για λογαριασμό του Ρωσικού Βασιλείου. Το 19ο αιώνα ανακαλύφθηκαν στο Λένα αποθέματα πολύτιμων μετάλλων ( κυρίως διαμάντια) και άρχισαν να συρρέουν χρυσοθήρες απ’ όλη τη χώρα. Ο ορυκτός πλούτος αποτέλεσε τη βάση για την εκβιομηχάνιση της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τη σοβιετική περίοδο.
Είναι τόσο πολύ το κρύο, που το χειμώνα η επιφάνεια του ποταμού Λένα παγώνει και τα αυτοκίνητα κινούνται επάνω του σε κάποια σημεία!
Εκτός από τα διαμάντια, τα κύρια προϊόντα που έχει αυτή η πόλη, είναι τα παγωμένα ψάρια ( φυσικά και δε χρειάζονται καταψύκτη), τα ελάφια, το χοιρινό, το κρέας αλόγων κ.α, τα οποία πωλούνται στην κεντρική αγορά της πόλης, καθώς και γούνες και παλτά.
Άραγε δίνουν επίδομα θέρμανσης στο Γιακούτσκ ;

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments