Γράφει η Βάσω Τζιτζικάκη

Καθώς οι ζέστες αρχίζουν και σφίγγουν, να ένα θέμα που μας δροσίζει νοερά. Στην Σουηδία και συγκεκριμένα στην Κιρούνα της Σουηδικής Λαπωνίας, υπάρχει από το 1989 ένα ξενοδοχείο φτιαγμένο από πάγο. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται περίπου 2.500 τόνοι πάγου οι οποίοι συλλέγονται από τον γειτονικό ποταμό Torne, καθώς το ξενοδοχείο χτίζεται από την αρχή. Η αναγέννηση του από τους πάγους προκαλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων ταξιδιωτών απ’ όλο τον κόσμο που σπεύδουν είτε να μείνουν στα δωμάτια του που δεν ξεπερνούν τα 15 και μοιάζουν με έργα τέχνης, είτε να περιηγηθούν σε αυτά.
Κάθε μέρα πραγματοποιείται μία δωρεάν ξενάγηση στο ξενοδοχείο στα αγγλικά ή στα σουηδικά. Το χτίσιμο των δωματίων είναι ιδιαίτερο καθώς καλλιτέχνες αναλαμβάνουν την κατασκευή και την δημιουργία τους. Τα δωμάτια πάγου που η θερμοκρασία τους φτάνει τους -25 βαθμούς κελσίου έχουν περίτεχνα έπιπλα, κατασκευασμένα επίσης από πάγο και μοιάζουν περισσότερο με έργα τέχνης. Κατά την άφιξη του επισκέπτη γίνεται ένα σύντομο «μάθημα επιβίωσης» λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή και ιδίως στο ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα δωμάτια διαθέτουν ειδικούς θερμαινόμενους υπνόσακους και δέρματα ταράνδων με τα οποία καλύπτονται τα κρεβάτια προκειμένου οι επισκέπτες να διατηρήσουν την θερμοκρασία τους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Το ξενοδοχείο διαθέτει και «συμβατικά» δωμάτια, τα οποία διαθέτουν όλες τις παροχές όπως τηλεόραση και μπάνιο με ντουζ για τους λιγότερο «τολμηρούς» και λάτρες της ζέστης. Επιπλέον, το ξενοδοχείο προσφέρει ζεστό lounge αλλά και Ice bar όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν κοκτέιλ σε ποτήρια πάγου! Είναι μία φανταστική εμπειρία ζωής για ανθρώπους που αγαπούν ή που αντέχουν το κρύο, η οποία μπορεί να συνδυαστεί βλέποντας τον Ήλιο του Μεσονυχτίου ή το Βόρειο Σέλας.
Την άνοιξη που η θερμοκρασία ανεβαίνει, το ξενοδοχείο λιώνει για να ξαναφτιαχτεί από την αρχή με νέο ντιζάιν τον επόμενο χειμώνα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments