Όλους μας αρέσουν τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Σχεδόν είμαστε εθισμένοι σ΄αυτά και τα ψάχνουμε ανηλεώς. Πολλές φορές είναι αφύσικα φθηνά, σχεδόν φθηνότερα από το κόμιστρο του ταξί που θα σε πάει στο αεροδρόμιο ή το εισιτήριο του ΚΤΕΛ στην ίδια διαδρομή. Το ερώτημα είναι ποιος πληρώνει τη διαφορά ανάμεσα στο φθηνό εισιτήριο και την κανονική του τιμή, ώστε το αεροσκάφος να βγάλει τα έξοδα του και ένα έχει κάποιο κέρδος; Η απάντηση είναι πολλοί παράγοντες και ένας από αυτούς είναι οι εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία που αμείβονται με χαμηλούς μισθούς και έχουν ελλιπή εργασιακά δικαιώματα.
Για παράδειγμα η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης σε αριθμό επιβατών. Μπορεί να δηλώνει ετήσια κέρδη άνω του ενός δις, που οι άλλες αεροπορικές εταιρείες δεν βλέπουν ούτε στα όνειρα τους, ωστόσο τα πληρώματα διαμαρτύρονται για δύσκολες συνθήκες εργασίας και για χαμηλούς μισθούς. Έτσι σήμερα ξεκίνησαν τριήμερη απεργία, στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία ενώ αύριο ξεκινούν διήμερη απεργία τα πληγώματα της Ryanair σε Γαλλία και Ιταλία. Τα πληρώματα στην Ισπανία αναμένεται να απεργήσουν ξανά στις 30 Ιουνίου και την 1-2 Ιουλίου.
Σήμερα εξαιτίας της απεργίας ακυρώθηκε μικρός αριθμός πτήσεων, καθώς η Ryanair έχει τους μηχανισμούς και την ευελιξία να αναπληρώνει τους απεργούς με πληρώματα και αεροσκάφη από άλλες βάσεις. Το λες και απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Αεροσυνοδοί της Ryanair καταγγέλλουν την εταιρεία για τις άσχημες συνθήκες εργασίας. Όπως είπαν δεν τους επιτρέπεται να έχουν μαζί τους στην πτήση ούτε ένα μπουκαλάκι νερό, αν διψάσουν θα πρέπει να το αγοράσουν πάνω στο αεροπλάνο.
H Ryanair δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία στην οποία γίνονται απεργίες αυτή την περίοδο. Στην Brussels Airlines, τη βελγική θυγατρική της Lufthansa, επίσης ξεκίνησαν απεργία χθες. Σε τρεις ημέρες, η Brussels Airlines αναμένεται ότι θα ακυρώσει περίπου το 60% των 533 πτήσεών της καθώς δεν έχει την ευελιξία και τους μηχανισμούς της Ryanair να «ξεπερνά» αυτά τα προβλήματα. Επίσης οι εργαζόμενοι στην British Airlines ψήφισαν θετικά στο ερώτημα του συνδικάτου τους για απεργιακές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments