Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η μπύρα, ιδίως το καλοκαίρι, είναι από τα πιο αγαπημένα ποτά καθώς ανακουφίζει από την αφόρητη ζέστη. Όταν μιλάμε για μπύρα, από τις πρώτες χώρες που μας έρχεται στο μυαλό λόγω της μακροαιώνιας παράδοσής της είναι φυσικά η Γερμανία που παράγει μεγάλη ποικιλία και περισσότερα από 10 είδη.
Η παράδοση της ξεκινάει αιώνες πριν. Ήδη από το τέλος της πρώτης χιλιετίας πολλά μοναστήρια ζυθοποιούσαν μπύρες οι οποίες είχαν καλύτερη ποιότητα και γεύση λόγω της επιμέλειας που υπήρχε κατά την παραγωγή σε σχέση με τη λαϊκή τάξη που ζυθοποιούσε ακόμη και στα σπίτια της.
Η αγάπη του γερμανικού λαού για την μπύρα αρχικά ξεκίνησε κυρίως λόγω της έλλειψης καθαρότητας του νερού γι’ αυτό και μέχρι σήμερα η τιμή του νερού και της μπύρας κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Η γερμανική μπύρα, έχει πιο ήπια και ιδιαίτερη γεύση σε σχέση με μπύρες άλλων χωρών χάρη σε ένα είδος βαυαρικού λυκίσκου που αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της.
Η Γερμανία τιμάει το παραδοσιακό ποτό της και διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια φεστιβάλ αφιερωμένα σε αυτό. Το πιο διάσημο είναι το October Fest που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο με διάρκεια δύο εβδομάδες και προσελκύει εκατομμύρια επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο.
Σήμερα, οι Γερμανοί έχουν την μπύρα (και το κρασί) όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στην κουλτούρα τους καθώς στον ελεύθερο τους χρόνο, τον οποίο περνούν κυρίως στα πάρκα, πίνουν μπύρα και τρώνε τα κλασσικά curry wurst. Τα Σαββατοκύριακα αξιοποιούνται στο έπακρο, καθώς ειδικά το Σάββατο για τους Γερμανούς είναι η ημέρα της παρέας (όπου και πίνουν περισσότερο) και η Κυριακή είναι για την οικογένεια.

Fun Fact: Στα πάρκα όπου συνηθίζουν να μαζεύονται κυκλοφορούν πλανόδιοι που μαζεύουν τα άδεια μπουκάλια μπύρας σε σακούλες και τα πηγαίνουν για ανακύκλωση, εξοικονομώντας παράλληλα το κάτι τις! Ένας ωραίος τρόπος για να διατηρούν καθαρές τις πόλεις τους και να βοηθούν το περιβάλλον ανακυκλώνοντας.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments