Αν δεν συμβεί κάτι τραγικό στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε η φετινή χρονιά θα είναι μια από τις ασφαλέστερες στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπορίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως φέτος δεν συνέβη κανένα θανατηφόρο περιστατικό με επιβατικό τζετ αεροσκάφος. Τα πέντε δυστυχήματα που συνέβησαν ήταν όλα με ελικοφόρα αεροσκάφη και μάλιστα σε περιοχές του πλανήτη που η τήρηση των κανόνων αεροπορικής ασφάλειας είναι ακόμη ζητούμενο.
Στα πέντε φετινά δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 105 άνθρωποι δηλαδή περίπου όσοι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας σε δύο μήνες.
Ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας που είναι 296 θάνατοι κάθε χρόνο. Και όλα αυτά την ώρα που η κίνηση πλησιάζει τη χρονιά ρεκόρ του 2019, καθώς φέτος ταξίδεψαν με επιβατικές πτήσεις 4,3 δισεκατομμύρια επιβάτες κατά διακόσια εκατομμύρια λιγότεροι από το 2019.
Θυμίζουμε πως η ασφαλέστερη χρονιά στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπορίας ήταν το 2017 όταν σε 10 δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 44 άτομα.
Το πιο πολύνεκρο δυστύχημα συνέβη φέτος στο Νεπάλ, στις 15 Ιανουαρίου, όταν έπεσε ένα αεροσκάφος ATR 72, τοπικής αεροπορικής εταιρείας, παρασύροντας στο θάνατο και τους 72 επιβαίνοντας. Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν συνέβη φέτος κανένα θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα.
Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο αεροσκάφη επιβατικά και μεταφοράς φορτίου, που έχουν σχεδιαστεί να μεταφέρουν περισσότερους από 14 επιβάτες. Δεν περιλαμβάνουν δηλαδή παντός είδους στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, καθώς και μικρότερα επιβατικά αεροσκάφη τα οποία πολλές φορές πιλοτάρουν οι ιδιοκτήτες τους. Αν προστεθούν και αυτά, τότε οι ανθρώπινες απώλειες σε αεροπορικά δυστυχήματα προσεγγίζουν συνολικά τις 1200 από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα. Πέρσι ήταν περίπου 1400.
Τα στοιχεία καταγραφεί το Aviation Safety Network, ένας ανεξάρτητος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996 στην Ολλανδία. Στόχος του είναι να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα αεροπορικά ατυχήματα και τα θέματα αεροπορικής ασφάλειας.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments