Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αυτό το εντυπωσιακό πετρόκτιστο κτίσμα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της ιστορικής εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον κέντρο του Βελβεντού, στον νομό Κοζάνης. Κατασκευάστηκε το 1904, αρχικά ως Αρρεναγωγείο. Στη συνέχεια στέγασε το Δημοτικό Σχολείο και αργότερα το Γυμνάσιο και Λύκειο μέχρι που σταμάτησε να λειτουργεί. Στις αίθουσες τους έμαθαν γράμματα γενιές και γενιές κατοίκων της περιοχής
Η πρόχειρη πινακίδα στην είσοδο του μας ενημερώνει πως πρόθεση των τοπικών αρχών είναι να το αναπαλαιώσουν, προκειμένου να μετατραπεί σε Βυζαντινό μουσείο, που μεταξύ άλλων θα στεγάσει εικόνες με σπουδαίο θρησκευτικό και ιστορικό ενδιαφέρον που τώρα βρίσκονται αποθηκευμένες σε κάποια υπόγεια.
Ωστόσο το σχέδιο κόλλησε καθώς ο τοπικός Μητροπολίτης ανακάλυψε στα κιτάπια του κάποια έγγραφα που λένε πως το κτίριο ανήκει στην εκκλησία, αν και χτίστηκε με δωρεές των ντόπιων και ομογενών  από τη Ρουμανία και τις ΗΠΑ.

Ο Δεσπότης έχει άλλα σχέδια για το κτίριο. Έτσι οι ιστορικές εικόνες θα βρίσκονται για πολύ καιρό ακόμη αποθηκευμένες στα υπόγεια και το όμορφο Βελβεντό θα στερείται ενός Μουσείου που θα αναδεικνύει την πλούσια ιστορία του τόπου και θα προσελκύει επισκέπτες στην περιοχή.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments