Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Ο Ζωολογικός Κήπος Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται στον Κέδρινο Λόφο, στην περιοχή Χίλια Δέντρα, λίγα μέτρα από το Θέατρο Δάσους πρωτοδημιουργήθηκε το 1987. Φιλοξενούσε ανέκαθεν θηλαστικά και πτηνά της άγριας πανίδας και ήταν επισκέψιμος σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Με την πάροδο του χρόνου η αίγλη του έφθινε σταδιακά για ποικίλους λόγους, κυρίως λόγω της μη περιποιημένης μορφής του η οποία ήταν εμφανής στον κόσμο και δημιουργούσε απορία περί καταλληλότητας της φροντίδας των ζώων.
Μέχρι και σήμερα πολλοί επισκέπτες από άλλες πόλεις έρχονται για επίσκεψη, μετά την πρόσφατη ανακαίνιση του, αφού άλλωστε αυτό προτείνεται και από το επίσημο site του Δήμου ως μία δραστηριότητα φιλική προς τα παιδιά. Όμως, δυστυχώς καμία απολύτως ενημέρωση δεν υπάρχει για το γεγονός πως ο Ζωολογικός Κήπος Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστός «λόγω έκτακτων μέτρων», πράγμα το οποίο το περασμένο Σαββατοκύριακο όπως και πολλά προηγούμενα, δημιούργησε πρόβλημα και απογοήτευση στους επισκέπτες οι οποίοι φτάνοντας στην είσοδο του αναρωτιόντουσαν τι συμβαίνει βλέποντας τις κόκκινες κορδέλες που απαγόρευαν την είσοδο και την ερμητικά κλειστή πόρτα μπροστά τους. Παιδάκια με μεγάλη λύπη στο πρόσωπο τους απομακρύνονταν, γονείς και παππούδες απορημένοι μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει, ρωτώντας γύρω τους άλλους ανυποψίαστους επισκέπτες, προσπαθώντας ταυτόχρονα να βρουν δικαιολογίες για να πουν στους μικρούς ήταν η κατάσταση που επικρατούσε.

Η αιτία που δημιουργεί βέβαια αυτήν την σύγχυση αλλά και την εκκίνηση ακόμα και ημερήσιων εκδρομών από κοντινές πόλεις προς τη Θεσσαλονίκη είναι το ότι στο internet ο Ζωολογικός Κήπος φαίνεται να λειτουργεί κανονικά και δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετική με τη μη λειτουργία του.
Φυσικά, οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει περί της φυλάκισης των άγριων ζώων σε περιβάλλον μη φιλικό γι’ αυτά είναι γνωστές και σε κάθε περίπτωση σεβαστές, όμως τα ζώα παραμένουν απ’ ότι φαίνεται στο χώρο, καθώς κάποια πτηνά κυκλοφορούσαν ελεύθερα εντός αυτού, χωρίς να γνωρίζουμε εάν τα ίδια φροντίζονται με τον κατάλληλο τρόπο τώρα που δεν λειτουργεί ο ζωολογικός κήπος. Οι ομοσπονδίες σε επιστολή τους που έχει κοινοποιηθεί στο παρελθόν ανέφεραν πως θα στήριζαν την προσπάθεια μετατροπής του σε Κέντρο και Καταφύγιο της Άγριας Ζωής, παρόλα αυτά ούτε κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει.
Από τουριστικής άποψης όμως είναι αδιανόητο για μία πόλη που θέλει και είναι άξια επίσκεψης να μην έχει ενημερώσει και να αφήνει να διαιωνίζεται μία τέτοια κατάσταση. Αν μη τι άλλο, μία λύση θα ήταν να διαμορφωθεί κατάλληλα η έκταση, λειτουργώντας ακόμα και ως χώρος αναψυχής ώστε να είναι επισκέψιμος στο κοινό και να μπορεί να χρησιμοποιείται ως μία σύντομη διέξοδος από το γκρίζο αστικό τοπίο.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments