Η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατικών πτήσεων μεσαίων αποστάσεων που πραγματοποιούνται στον πλανήτη, γίνονται είτε με τα αμερικανικά Boeing είτε με τα ευρωπαϊκά Airbus. Δυο εταιρείες όλο κι όλο έχουν κυριαρχήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, με την ευρωπαϊκή Airbus να υπερτερεί τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο Ρώσοι και Κινέζοι κάνουν τις δικές τους προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργήσουν σύγχρονα αεροσκάφη μεσαίων αποστάσεων, για να καλύψουν όχι μόνο τις δικές τους ανάγκες αλλά να σπάσουν το μονοπώλιο Boeing – Airbus και να πουλήσουν αεροσκάφη στην Δύση.
Η Ρωσία φαίνεται πιο κοντά στα σχέδια της καθώς όλα δείχνουν πως το νέο της δημιούργημα, το MC-21, θα λάβει πιστοποίηση εντός του επόμενου έτους. Μάλιστα προ ημερών πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση με επιβάτες (στελέχη της εταιρείας παραγωγής) ανάμεσα στη Μόσχα και το Ιρκούτσκ.
Θα παράγεται σε δυο μοντέλα το MC-21-200 με 150 θέσεις και το MC-21-300 με 212 θέσεις.
Μέχρι στιγμής έχει λάβει 175 παραγγελίες από ρωσικές αεροπορικές εταιρείες καθώς και μια από το Αζερμπαϊτζάν και μια από την Αίγυπτο.
Θυμίζουμε πως είναι η δεύτερη προσπάθεια των Ρώσων να μπουν στην αγορά των αεροσκαφών μεσαίων αποστάσεων. Η πρώτη ήταν με το Sukhoi Superjet 100 το οποίο εμπορικά δεν τα πήγε καλά, καθώς από το 2007 που ξεκίνησε η παραγωγή του παρέδωσε μόλις 167 αεροσκάφη, κυρίως σε εταιρείες της Ρωσίας, Μάλιστα συνέβησαν και δυο τραγικά δυστυχήματα με το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments