Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε η κίνηση στα ορεινά χωριά του όρους Τρόοδος στην Κύπρο ήταν ζωηρή. Μπορεί η κακοκαιρία Κάρμελ να πλησίαζε δείχνοντας τα πρώτα της σημάδια, ωστόσο αυτό δεν πτόησε τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων της μεγαλονήσου να ανηφορίσουν στο όμορφο Τρόοδος. Προορισμό τους ήταν τα πέντε χριστουγεννιάτικα χωριά, δηλαδή οι Πλάτρες, ο Καλοπαναγιώτης, η Κακοπετριά, ο Αγρός, και η Κυπερούντα.
Στα χωριά αυτά για πρώτη φορά φέτος, το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, δημιούργησε χριστουγεννιάτικες αγορές που μαζί με τον γιορταστικό διάκοσμο και την μουσική δημιούργησαν ατμόσφαιρα που οι Κύπριοι θα περιέγραφαν ως «πολλάν ωραία».
Ο στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου είναι διπλός. Να κάνει τους Κύπριους να αφήσουν τις μεγάλες πόλεις και να πάρουν τα βουνά. Να ανακαλύψουν μια άλλη τουριστική πτυχή της πατρίδας τους που είναι εξίσου όμορφη με την παραθαλάσσια. Να ενισχύσουν τον τουρισμό των ορεινών οικισμών που λόγω της πανδημίας δυο χρόνια τώρα είδαν τους τουρίστες να μειώνονται δραματικά. Και καθώς αυτά τα χωριά είναι κοντά μεταξύ τους, μπορείς μέσα σε ένα σαββατοκύριακο να τα επισκεφτείς όλα.
Δεύτερος στόχος είναι να βάλει σταδιακά την Κύπρο στον χάρτη των χριστουγεννιάτικων προορισμών της Ευρώπης. Μπορεί οι Κύπριοι να λένε πως έχουν εννιά μήνες καλοκαίρι και τρεις μήνες καύσωνα, αλλά το «ήλιος και θάλασσα» δεν φτάνει για 365 μέρες τουρισμό. Στόχος είναι να χτίσει σταδιακά τη φήμη του χριστουγεννιάτικου προορισμού ώστε η Κύπρος με τις εξαιρετικές ξενοδοχειακές της υποδομές να πάρει ένα καλό κομμάτι από την τουριστική περίοδο των Χριστουγέννων, την δεύτερη μεγαλύτερη στον πλανήτη μετά από αυτή του καλοκαιριού. Για το λόγο αυτό δημιούργησε τις χριστουγεννιάτικες αγορές στα πέντε ορεινά χωριά που μεταξύ άλλων διαθέτουν υποδομές διαμονής (ξενοδοχεία και αγροτουριστικά καταλύματά), σε ένα φυσικό περιβάλλον που παραπέμπει σε Ελβετία. Στα πλαίσια του σχεδίου μάρκετινγκ και προώθησης κάλεσε δημοσιογράφους από διάφορες χώρες για να τους τα δείξει, προκειμένου το μήνυμα του χριστουγεννιάτικου προορισμού να αρχίσει να ακούγεται στον κόσμο. Ανάμεσα τους ήταν και τα Omofra Taxidia.
Αυτό που είδαμε θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μια καλή αρχή. Αν και οι χριστουγεννιάτικες αγορές λόγω της πανδημίας (μετάλλαξη Όμικρον) ήταν μικρές και οι παράλληλες εκδηλώσεις (συναυλίες, παραστάσεις κλπ) περιορισμένες, η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική και άκρως χριστουγεννιάτικη. Και αυτό χάρη στην φιλόξενη διάθεση των ντόπιων και την χριστουγεννιάτικη διάθεση των επισκεπτών, κυρίως οικογένειες.
Στις χριστουγεννιάτικες αγορές μπορείς να αγοράσεις παραδοσιακά προϊόντα, να πιεις ζεστό κρασί, να γευτείς ντόπιες λιχουδιές, ενώ για τα παιδιά υπάρχουν δημιουργικά εργαστήρια για να απασχοληθούν.
Το χριστουγεννιάτικο σκηνικό της Κύπρου συμπληρώνει ο εντυπωσιακός διάκοσμος των μεγάλων πόλεων όπως της Λεμεσού, της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Πάφου που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Όταν η πανδημία περάσει και όλα αυτά αποκτήσουν τις κανονικές τους διαστάσεις, δεν θα εκπλαγούμε αν στα προγράμματα των ξένων tour operators, ανάμεσα στους γνωστούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης φιγουράρει σε περίοπτη θέση και η Κύπρος.

Info…
Τα πέντε χριστουγεννιάτικα χωριά στην ορεινή Κύπρο θα είναι ανοιχτά μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments