Κείμενο- Φωτογραφία: Βάσω Τζιτζικάκη

Ο πύργος του Άιφελ είναι από τα πιο γνωστά και πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα παγκοσμίως κι ας δημιουργήθηκε πριν την εποχή της φωτογραφίας! Χτίστηκε μέσα σε δύο χρόνια, γεγονός που εντυπωσιάζει αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός του. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1887 και 1889 με αφορμή την παγκόσμια έκθεση EXPO που διοργάνωσε το Παρίσι το 1900 ως σύμβολο της σύγχρονης εποχής και της επιστήμης, αλλά και την εκατονταετή επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης.
Η κορυφή του βρίσκεται στα 324 μέτρα, πράγμα πρωτοποριακό για τα δεδομένα την εποχή της κατασκευής του. Ήταν μάλιστα το ψηλότερο κτήριο του κόσμου μέχρι το 1931 που χτίστηκε το Empire State Building και του πήρε την πρωτιά.
Ιστορικά, δημιούργησε πολλές εντάσεις και διχογνωμίες σχετικά με το εάν αρέσει ή όχι στον κόσμο και σίγουρα δεν ήταν πάντοτε τόσο αγαπητό. Οι λόγιοι της εποχής αλλά και ο περισσότερος κόσμος δεν ήταν θετικά προσκείμμενοι σε αυτόν. Βέβαια, αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα αφού είχε πάρει άδεια για 20 χρόνια και μετά από αυτά θα κατεδαφιζόταν. Ποιος θα φανταζόταν τότε ότι ο Πύργος του Άιφελ θα στεκόταν επάξια στους δύο παγκοσμίους πολέμους και θα βοηθούσε μάλιστα και την επιστήμη; Εκεί λειτουργούσε μετερεωλογικό κέντρο, μεταδίδονταν ραδιοφωνικά σήματα σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας και μέχρι και σήμερα βρίσκονται σε αυτόν πολλά επιστημονικά εργαστήρια. Ουσιαστικά, το ύψος του δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει έναν «φάρο» για την επιστήμη.

Όμως, οι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τουρίστες που τον έχουν επισκεφθεί δεν πήγαν να τον δουν με γνώμονα τα παραπάνω αλλά διότι κατάφερε να κερδίσει την αγάπη και την συμπάθεια του κόσμου χάρη στο επιβλητικό του ύψος και στην αίγλη που εκπέμπει. Η συμβολή του στην πόλη του Παρισιού είναι τεράστια καθώς πολλοί από τους τουρίστες που τον επισκέπτονται από άλλες χώρες πηγαίνουν κυρίως γι’ αυτόν.. συνεπώς η οικονομική ευημερία της πόλης εξαρτάται κατά πολύ από τον πύργο.
Τελικά, κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει την σημαντικότητα και την επιβλητικότητα που εκπέμπει αντικρύζοντας τον από κοντά. Φτάνοντας εκεί, συνειδητοποιείς πόσο διάσημος είναι βλέποντας ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου να συρρέουν προκειμένου να τον δουν από κοντά. Χρειάζεται μόνο λίγος χρόνος ρεμβάζοντας από τους κήπους του Τροκαντερό για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος ότι ο Πύργος είναι ταιριαστός στην Πόλη του Φωτός.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments