Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα θέατρα της αρχαιότητας. Η χωρητικότητα του υπολογίζεται στα 18.000 άτομα. Κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ και αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του ιερού της Δωδώνης για τον επισκέπτη.
Το τεράστιο κοίλο του θεάτρου διαμορφώθηκε με φυσική κοιλότητα στους πρόποδες του όρους Τόμαρος. Η ακουστική του θεάτρου είναι εκπληκτική. Το μνημείο ανασκάφηκε αρχικά από τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Καραπάνο το 1875-1878 ενώ αργότερα το έργο συνεχίστηκε με την αναστήλωση του θεάτρου από τους αρχαιολόγους Ευαγγελίδη και Δακάρη μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γενικότερα, η Αρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης αλλά και γνωστό μαντείο του αρχαίου κόσμου. Άλλωστε, είναι το αρχαιότερο μαντείο που συναντάται στον Ελλαδικό χώρο. Βέβαια, σύμφωνα με αρχαιολογικές μαρτυρίες φαίνεται να υπάρχει ήδη από την εποχή του Χαλκού, επικεντρωμένο στη λατρεία της Θεάς Γαίας.
Χαρακτηριστικό της περιοχής αποτελεί ότι γύρω από το μαντείο διασώζονται μέχρι σήμερα οι ναοί του Δια, της Αφροδίτης, της Θέμιδος, του Ηρακλέους και μια παλαιοχριστιανική βασιλική. Το μαντείο ονομαζόταν ιερά οικεία και ήταν ο ναός του Δια. Εκεί έως και σήμερα βρίσκεται μια αιωνόβια βελανιδιά η οποία λέγεται ότι φύεται πάνω στις ρίζες της βελανιδιάς εκείνης της εποχής που βοηθούσε με το θρόισμα της στους χρησμούς.
Αν και η κατάσταση του μνημείου είναι καλή και γίνονται έργα αναστήλωσης, η έλλειψη ξεναγών και φυλάκων στο χώρο δεν δείχνουν μια οργανωμένη εικόνα σε ένα μνημείο τόσο μεγάλης ιστορικής σημασίας. Ακόμα, δυστυχώς λόγω της πανδημίας η εικόνα είναι καταθλιπτική με σχεδόν καθόλου επισκέπτες.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments