Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Εδώ και λίγες εβδομάδες, το Βερολίνο έχει το δικό του Λούβρου, δηλαδή ένα νέο μεγάλο μουσείο που αποτελεί το νέο τοπόσημο της πόλης. Πρόκειται για το Humboldt Forum, ένα μουσείο μη ευρωπαϊκής τέχνης και ιστορίας, και παράλληλα κέντρο εκθέσεων, εκδηλώσεων, ερευνών και εκπαίδευσης.
Βρίσκεται στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας, στο νησί των Μουσείων, εκεί που κάποτε ήταν το παλάτι του Βερολίνου. Το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου βρίσκει το Παλάτι κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων, ενώ το 1950 κατεδαφίστηκε ολοσχερώς. Καθώς βρισκόταν στο ανατολική κομμάτι του Βερολίνου, το τότε καθεστώς έχτισε στη θέση του το Παλάτι της Δημοκρατίας (το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο της Ανατολικής Γερμανίας). Μετά την επανένωση των δυο Γερμανιών, το παλάτι της Δημοκρατίας κατεδαφίστηκε το 2009 και το 2013 ξεκίνησαν οι εργασίας για την ανακατασκευή του Παλατιού του Βερολίνου ώστε να στεγάσει το Humboldt Forum. Το νέο σύγχρονο επιβλητικό κτίριο έχει τρεις ανακατασκευασμένες μπαρόκ προσόψεις του πρώην Βασιλικού Παλατιού.
Μετά από καθυστερήσεις λόγω κάποιων κακοτεχνιών αλλά και της πανδημίας, το Humboldt Forum άνοιξε αρχικά διαδικτυακά τον περσινό Δεκέμβριο, και έγινε δια ζώσης προσβάσιμο στο ευρύ κοινό στις 20 Ιουλίου. Στις 11 πρώτες βδομάδες της λειτουργίας του το επισκέφτηκαν ήδη πάνω από 220 χιλιάδες άτομα.
Αρχικά θεωρήθηκε από τον διεθνή τύπο ως ισάξιο με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ωστόσο οι ίδιοι οι Γερμανοί το χαρακτηρίζουν σαν το δικό τους Λούβρο.
Στις εντυπωσιακές αίθουσες του φιλοξενούνται οι μη ευρωπαϊκές συλλογές των κρατικών μουσείων του Βερολίνου, ενώ ενσωμάτωσε το Εθνολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του Βερολίνου που έχουν τος ρίζες τους στο Πρωσικό παρελθόν της πόλης. Παράλληλα φιλοξενούνται δεκάδες περιοδικές εκθέσεις απ’ όλο τον κόσμο. Οι πρώτες εκθέσεις που παρουσιάστηκαν με το άνοιγμα του Μουσείου περιλαμβάνουν την ιστορία του κτιρίου, τους δεσμούς μεταξύ δημοκρατίας και κλιματικής αλλαγής και την ιστορία του παράνομου εμπορίου ελεφαντοστού.
Μια από τις πιο εντυπωσιακές αίθουσες του Humboldt Forum είναι αυτή που σε μια πανοραμική οθόνη τεραστίων διατάσεων παρουσιάζεται με έναν εκπληκτικά σκηνοθετημένο βίντεο η ιστορία του κτιρίου από την ίδρυση του τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Αν και δεν έχουν ανοίξει ακόμη όλες οι αίθουσες, είναι ήδη εντυπωσιακό το μέγεθος του. Για ντόπιους και τουρίστες είναι επίσης ένας χώρος για καφέ ή φαγητό στα εστιατόρια και τα καφέ του κτιριακού συγκροτήματος, ενώ προγραμματίζεται να ανοίξει και η ταράτσα του κτιρίου που θα προσφέρει πανοραμική θέα του κέντρου της πόλης με τα περισσότερα αξιοθέατα.
Όπως συμβαίνει πάντα, υπήρξαν πολλές επικρίσεις για την δημιουργία του συγκεκριμένου μουσείου. Αρχικά για την ανακατασκευή του παλατιού που από κάποιους θεωρείται ως μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί η γερμανική ιστορία του πρωσικού μιλιταρισμού, ενώ οι New York Times το χαρακτήρισαν «ψεύτικο μπαρόκ παλάτι … σκηνικό μιας παλιάς πρωτεύουσας, με ψεύτικη, κατασκευασμένη γοητεία, διαγράφοντας ίχνη από τα άσχημα χρόνια του 20ού αιώνα».
Επίσης υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη νομιμότητα της κατοχής πολιτιστικής κληρονομιάς που προέρχεται από τις πρώην γερμανικές αποικίες.

Info…
Για τις πρώτες 100 μέρες από το άνοιγμα του, η είσοδος στο Humboldt Forum είναι δωρεάν. Υπάρχουν σκέψεις να παραμείνει δωρεάν και μετά τις 100 πρώτες μέρες λειτουργίας του. Θα χρειαστεί ωστόσο να βγάλετε ένα δωρεάν εισιτήριο για λόγους υγειονομικής ασφαλείας.
Η σελίδα του είναι εκπληκτική και μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες. https://www.humboldtforum.org/en/
Το Humboldt Forum, που πήρε το όνομα του από τους Πρώσους μελετητές Wilhelm και Alexander von Humboldt, βρίσκεται στο κέντρο του Βερολίνου, στο δρόμο που ενώνει την ιστορική Alexander Platz με την πύλη του Βρανδεμβούργου, απέναντι από τον καθεδρικό ναό της πόλης και το Μουσείο της Περγάμου, δηλαδή πιο κέντρο δεν γίνεται.
Στο Βερολίνο πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε ο δραστήριος Οργανισμός τουρισμού τα πόλης Visit Berlin, σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments