Ψάχνουν τρόπους οι αεροπορικές εταιρείες να μπορέσουν να ξανακερδίσουν έστω ένα μέρος από την επιβατική κίνηση που έχασαν λόγω πανδημίας. Να φτάσουν και πάλι σε βιώσιμα επίπεδα και να μην εξαρτώνται από την ελεημοσύνη των κατά τόπους κυβερνήσεων.
Καθώς το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού φάνηκε στον ορίζονται, η συζήτηση που ξεκίνησε ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες είναι να μην δέχονται επιβάτες που δεν εμβολιάστηκαν, ιδιαίτερα στις μακρινές πολύωρες πτήσεις που η χρήση μάσκας είναι βασανιστική και ο κίνδυνος μόλυνσης παραμονεύει.
Θα ζητήσουν δηλαδή κάθε ένας επιβάτης να αποκτήσει ένα είδος υγειονομικού διαβατηρίου που θα του επιτρέπει να ταξιδέψει αεροπορικώς και πιθανόν με άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ήδη ο επικεφαλής της Αυστραλίας Qantas, Alan Joyce, δήλωσε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης πως η εταιρεία θα απαιτήσει από τους διεθνείς αεροπορικούς επιβάτες της να έχουν εμβόλιο κορονοϊού πριν πετάξουν. Μάλιστα ο κ. Joyce αποκάλυψε πως η Qantas δεν είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία που σκέφτεται να λάβει αυτό το μέτρο.
Στο διάστημα της πανδημίας οι αεροπορικές εταιρείες, από μόνες τους ή συλλογικά, είχαν ζητήσει μετ’ επιτάσεως από τις κυβερνήσεις να συντονιστούν όσον αφορά στους περιορισμούς που επιβάλουν (κλείσιμο συνόρων, υποχρεωτική καραντίνα για αφικνούμενους κλπ) και να μην κάνει κάθε χώρα τα δικά της. Δυστυχώς δεν εισακούσθηκαν. Ακόμη και τώρα, ζητούν την θεσμοθέτηση του υποχρεωτικού covid τεστ πριν την πτήση και την ταυτόχρονη άρση των περιορισμών όπως τις 14μερης καραντίνας, αλλά ούτε αυτό φαίνεται να εισακούεται.
Αντίθετα στην θεσμοθέτηση του υγειονομικού διαβατηρίου ως προϋπόθεση για αεροπορικά ταξίδια, οι πρώτες ανεπίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων είναι θετικές ίσως γιατί έτσι θα υπάρξει μια έμμεση πίεση προς τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments