Η Emirates αποτελεί την πρώτη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο που πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση με αεροσκάφος τύπου Airbus Α-380, χρησιμοποιώντας 100% Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο (SAF). Η πτήση της 22ης Νοεμβρίου, με επικεφαλής τους Captain Khalid Binsultan and Captain Philippe Lombet απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB), με τον έναν από τους τέσσερις κινητήρες να τροφοδοτείται με 100% Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο, συμβάλλοντας στην ανάδειξή του ως εναλλακτική και πιο βιώσιμη λύση καυσίμου που πληροί τις τεχνικές και χημικές προδιαγραφές των αεροσκαφών. Το Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως και 85% κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του καυσίμου σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα αεροσκαφών.
Οι δοκιμαστικές πτήσεις, όπως η συγκεκριμένη πτήση που διεξήχθη στις 22 Νοεμβρίου, ανοίγουν το δρόμο για τον μελλοντικό καθορισμό, την πιστοποίηση και την υιοθέτηση 100% SAF για πτήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις υιοθετούν στρατηγικές για την ευρύτερη υποστήριξη της παραγωγής και χρήσης SAF. Η δοκιμαστική πτήση με A380 εστιάζει στην απόδοση και τη συμβατότητα του SAF, καθιστώντας το μια ασφαλή και αξιόπιστη πηγή καυσίμου, συμβάλλοντας στην έρευνα που διεξάγεται από τον κλάδο για την αξιολόγηση των επιπτώσεων του 100% SAF στην απόδοση των αεροσκαφών. Η χρήση του SAF επί του παρόντος έχει όριο ανάμειξης 50% στους κινητήρες για εμπορικές πτήσεις.
Το 100% SAF χρησιμοποιήθηκε σε έναν κινητήρα Engine Alliance GP7200, ενώ το συμβατικό καύσιμο jet χρησιμοποιήθηκε στους άλλους τρεις κινητήρες. Η βοηθητική μονάδα ισχύος (APU) PW980 από την Pratt & Whitney Canada λειτουργούσε επίσης με 100% SAF.
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε κινητήρα A380 Engine Alliance GP7200 χρησιμοποιώντας 100% SAF, ώστε να εξεταστεί ο κινητήρας ότι μπορεί να λειτουργεί με το ειδικά αναμεμειγμένο 100% drop-in SAF χωρίς να επηρεάζεται η απόδοσή του ή να απαιτούνται τυχόν τροποποιήσεις. Οι συγκεκριμένες δοκιμές κινητήρων πραγματοποιήθηκαν στο υπερσύγχρονο Κέντρο Μηχανικής της Emirates στο Ντουμπάι.
Στις αρχές της χρονιάς, η Emirates πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική πτήση με 100% SAF με αεροσκάφος τύπου Boeing 777-300ER, με κινητήρα GE90.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments