Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Στο Άβανος της Καππαδοκίας, σε μία πόλη που φημίζεται κυρίως για τα κεραμικά της, βρίσκεται ένα πολύ περίεργο μουσείο… το μοναδικό μουσείο μαλλιών στον κόσμο!
Άξιο απορίας είναι πως γεννήθηκε σε μία τόσο μικρή πόλη ένα από τα πιο παράξενα μουσεία στον κόσμο. Η ιστορία ξεκινάει 30 χρόνια πριν, όταν ο δημιουργός του μουσείου και αγγειοπλάστης Galip Körükçü έπρεπε να αποχωριστεί μία πολύ καλή του φίλη, η οποία θα έφευγε μόνιμα από την πόλη. Λυπημένος με το άκουσμα της απόφασης της, της ζήτησε κάτι για να έχει να την θυμάται. Τότε, εκείνη έκοψε μία τούφα από τα μαλλιά της και του την έδωσε. Εκείνος, την κρέμασε στον τοίχο του μαγαζιού με κεραμικά του οποίου είναι ιδιοκτήτης (μέχρι και σήμερα) και έλεγε την ιστορία στους πελάτες που έμπαιναν μέσα.
Πολλές γυναίκες ακούγοντας την ιστορία του Galip, έκοψαν τούφες από τα μαλλιά τους και τις έδωσαν στον ίδιο. Μετά από 30 χρόνια, το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένα μουσείο που είναι γεμάτο μαλλιά καθώς πάνω από 16.000 γυναίκες έχουν αφήσει εκεί «ως ενθύμιο» τις τούφες τους. Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό κάθε γυναίκα να αφήσει τούφες από τα μαλλιά της αλλά για όσες θέλουν υπάρχει χαρτί, μολύβι και ψαλίδι καθώς μαζί με την κάθε τούφα υπάρχει ένα σημείωμα με τα στοιχεία της δωρήτριας της.
Το μουσείο είναι ένα υπόγειο δωμάτιο- σπήλαιο όπου όλα του τα μέρη είναι καλυμμένα με μαλλιά εκτός από το πάτωμά του. Το μουσείο που είναι ιδιωτικό, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1979 και σήμερα περιλαμβάνεται και στο βιβλίο Guinness. Ο Galip όμως, για να ανταμείψει όσες έκαναν την «δωρεά» τους στο μουσείο του, δύο φορές το χρόνο διοργανώνει ένα τυχαίο διαγωνισμό κατά τον οποίο ο πρώτος πελάτης που θα μπει στο κατάστημα Chez Gallip τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, προσκαλείται στο μουσείο και διαλέγει 10 νικητήριες τούφες, οι κάτοχοι τον οποίων κερδίζουν δωρεάν διακοπές στην όμορφη Καππαδοκία διάρκειας μίας βδομάδας, με όλα τα έξοδα πληρωμένα!
Με αυτόν τον τρόπο, πώς να μην αυξάνονται σταθερά οι τούφες στο μουσείο του; Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments