Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα ωραιότερα θέατρα στην Ελλάδα είναι το «Απόλλων» και βρίσκεται στην Πάτρα. Είναι ένα από τα τρία νεοκλασικά θέατρα που διασώθηκαν στην Ελλάδα. Τα αλλά δυο είναι το Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου και το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης.
Το θέατρο Απόλλων, είναι ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά κτίρια της Πάτρας και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Γεωργίου Α΄. Κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, με χρήματα της αστικές κοινωνίας της Πάτρας και του Δήμου.
Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και το εσωτερικό του περιλαμβάνει την πλατεία με 108 θέσεις και 30 θεωρεία σε δύο ορόφους. Η πρώτη παράσταση στο θέατρο Απόλλων ήταν στις 10 Οκτωβρίου 1872 με το μελόδραμα Un balo in Mashera του Βέρντι.
Σήμερα στεγάζει το ΔΗΠΕΘΕ της πόλης ενώ χρησιμοποιήθηκε και για εκδηλώσεις του διάσημου καρναβαλιού της Πάτρας. Μέχρι πρότινος γίνονταν εκεί από κατασκευής του θεάτρου, ο περιβόητος χορός του καρναβαλιού Μπουρμπούλια.
Καθώς το κτίριο χρειάζεται μια καλή ανακαίνιση, μαθαίνομε πως αυτό θα γίνει σύντομα με την βοήθεια ευρωπαϊκού προγράμματος.
Εμείς κατά την επίσκεψη μας στην Πάτρα προς το τέλος του Σεπτέμβρη, πετύχαμε την παράσταση με τίτλο «Πάτρα η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του καραγκιόζη»
Η παράσταση έγινε έξω από το θέατρο Απόλλων, με σκηνικό την πρόσοψη του κτιρίου που με την βοήθεια φωτιστικών ήταν πολύ εντυπωσιακή. Δυστυχώς η παράσταση εστίασε εμμονικά, στις πιο δύσκολες στιγμές της Πάτρας κατά το παρελθόν, εμποτισμένες με παρωχημένες ιδεοληψίες και κείμενο σε κάποια σημεία «αυστηρώς ακατάλληλο δια ανηλίκους». Κοντολόγις, η παράσταση πρόβαλε μια πόλη διαφορετική από αυτό που πραγματικά είναι η Πάτρα και πού γνωρίσαμε κατά την επίσκεψη μας, δηλαδή μια πόλη χαρούμενη, λαμπερή, κοσμοπολίτικη…

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments