Αλήθεια πως θα μπορούσε να ήταν το δυτικό παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης αν κάποτε αναπλαστεί; Πρόκειται μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης αν και θα έπρεπε να είναι η βιτρίνα της.
Με πρωτοβουλία της ALUMIL, πραγματοποιήθηκε Ανοιχτός Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών με την ονομασία ArXellence 2, για την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως της ιδανικής προσέγγισης για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD)και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης. Η ανταπόκριση από τα αρχιτεκτονικά γραφεία ήταν εντυπωσιακή καθώς κατατέθηκαν 173 προτάσεις από 90 χώρες.
Αν θέλετε να δείτε αυτές τις προτάσεις θα πρέπει να πάτε από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στην σχετική έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στην καρδιά της δυτικής εισόδου της πόλης, στα Παλαιά Σφαγεία. Oι 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις θα παρουσιαστούν στον εξωτερικό χώρο του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Cisco (DT&S), εγκαινιάζοντας έναν «διάλογο» με την ίδια την περιοχή, τη σημερινή εικόνα της και τις μαρτυρίες των ανθρώπων της.
Κατά την περίοδο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά παράλληλων δράσεων, που στόχο έχουν την ανάδειξη της κομβικής σημασίας υλοποίησης μιας εκ των προτάσεων, την επαφή των πολιτών με την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, καθώς και τη «σφυγμομέτρηση» της προτίμησης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για τη μορφή που επιθυμούν να έχει η δυτική είσοδος της πόλης τους:
Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας:
“Αναζητώντας το εφικτό και το υποχρεωτικό στη σχέση πολιτιστικής κληρονομιάς & σύγχρονης αρχιτεκτονικής” [Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021]
Διαγωνισμός φωτογραφίας [12 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου 2021]
Θεματικές ξεναγήσεις [Σάββατο 11/9, Παρασκευή 17/9, Κυριακή 19/9, Παρασκευή 24/9]
Διαδικτυακή ψηφοφορία κοινού σε σχέση με τις προτάσεις [3-26 Σεπτεμβρίου 2021]
Πρόγραμμα επισκέψεων σχολείων, φορέων κλπ. [13-26 Σεπτεμβρίου 2021]
Αναλυτικές πληροφορίες και τρόπος συμμετοχής στις δράσεις αυτές θα ανακοινωθούν σύντομα.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments