Το αλαλούμ συνεχίζεται με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καθώς η νέα αεροπορική οδηγία (νόταμ) που εξέδωσε πριν από λίγο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν αναφέρει κάτι γι΄αυτό. Έτσι επισήμως το αεροδρόμιο «Μακεδονία» παραμένει κλειστό αν και όλα τα άλλα αεροδρόμια της χώρας παραμένουν ανοιχτά. Ωστόσο θυμίζουμε πως σε προχθεσινή της ανακοίνωση η Aegean, προανήγγειλε την επαναφορά των πτήσεων της από το «Μακεδονία» τις προσεχείς μέρες. Το πιο πιθανό είναι ότι θα βγει νέα συμπληρωματική νόταμ για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» εκτός και αν θέλουν να το κρατήσουν κλειστό. Θα πρέπει ωστόσο να επικαλεστούν πειστικούς λόγους γιατί η αγανάκτηση είναι μεγάλη.
Εκτός και αν πρέπει από τα συμφραζόμενα να υποθέσουμε ότι το «Μακεδονία» ανοίγει, καθώς σε κάποιο σημείο η νόταμ αναφέρει πως «…οι πτήσεις εσωτερικού επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια…».
Κατά τα΄άλλα η σημερινή νόταμ αναφέρει αυτά που ξέρουμε. Ότι δηλαδή οι πτήσεις εσωτερικού επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας ωστόσο θα μπορούν να ταξιδεύουν με αυτές μόνο για σοβαρούς λόγους τους οποίους αναφέρει.
Για τις πτήσεις εξωτερικού αναφέρει πως από μεθαύριο Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, η συμπλήρωση της φόρμας PLF, γίνεται υποχρεωτική και για αυτούς που αναχωρούν από την Ελλάδα για το εξωτερικό, καθώς μέχρι τώρα υποχρεούνταν να την συμπληρώσουν μόνο όσοι εισέρχονταν στην Ελλάδα.
Τέλος αναφέρει πως από τη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί όλοι οι επιβάτες των πτήσεων που έρχονται από το εξωτερικό (διεθνή δρομολόγια) πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ Covid-19 72 ωρών και όχι 48 ωρών όπως αρχικά είχε αναφερθεί στις κυβερνητικές ενημερώσεις.

Αναλυτικά η Νόταμ αναφέρει:

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις νέες αεροπορικές οδηγίες (notam), για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, που θα ισχύουν έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 και έχουν ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19.
Ειδικότερα:
Από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί όσον αφορά στις πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια – domestic flights, commercial and general/business aviation), θα επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:
*Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).
*Κρατικές πτήσεις (state flights).
*Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).
*Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).
*Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).
*Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights).
*Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).
*Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).
*Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights).
*Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).
*Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights).

Από τη Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί επεκτείνεται η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ και από όλους τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που αναχωρούν από τα Ελληνικά αεροδρόμια, παράλληλα παραμένει η υποχρέωση συμπλήρωσης φόρμας PLF για όσους ταξιδεύουν από το εξωτερικό προς την χώρα μας.
Από τη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί όλοι οι επιβάτες των πτήσεων που έρχονται από το εξωτερικό (διεθνή δρομολόγια) πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι οι νέες αεροπορικές οδηγίες θα ισχύουν έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 τα μεσάνυχτα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments