Πάνω από 1500 μαθητές από σχολεία της Βόρειας Ελλάδος επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ιταλία το προσεχές διάστημα στα πλαίσια της σχολικής τους εκδρομής. Αυτό το νούμερο προκύπτει μετά από καταγραφή που έκανε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης. Μετά την απαγόρευση που επέβαλε το Υπουργείο Παιδείας, όλες οι εκδρομές ακυρώθηκαν. Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι αν όλοι αυτοί οι μαθητές θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω, που κατά μέσο όρο είναι 500 ευρώ για κάθε μαθητή. Τα ενδεχόμενο μοιάζει μάλλον χλωμό. Οι μαθητές εδώ και καιρό έδωσαν τα χρήματα στα τουριστικά γραφεία που ανέλαβαν τη διοργάνωση της εκδρομής και αυτά με την σειρά τους πλήρωσαν ξενοδοχεία, αεροπορικά εισιτήρια, τράνσφερ κλπ κρατώντας το κέρδος τους.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τουριστικά γραφεία που είχαν προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές για Ιταλία, μας είπαν πως για να επιστρέψουν τα χρήματα στους μαθητές θα πρέπει πρώτα να τα πάρουν πίσω από ξενοδοχεία και τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς έχουν ήδη εξοφλήσει αεροπορικές θέσεις και δωμάτια. Μόνοι τους δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το ποσό. 

Τα ξενοδοχεία, στην χειρότερη περίπτωση θα κρατήσουν ένα 50% για ακυρωτικά και θα επιστρέψουν τα υπόλοιπα. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τις αεροπορικές εταιρείες.  Ένα μεγάλο μέρος των αεροπορικών εισιτηρίων αφορά στην  Ryanair,  η οποία ξεκαθάρισε πως χρήματα πίσω δεν δίνει για πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Τα τουριστικά γραφεία υποστηρίζουν πως το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και καλούν τα σωματεία τους να αναλάβουν δράση, άσχετα αν έχουν να πατήσουν εδώ και χρόνια στις γενικές τους συνελεύσεις. Λένε πως από τη στιγμή που το Υπουργείο απαγόρευσε τις εκδρομές την Ιταλία, θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του και να μην αφήσει τους εμπλεκόμενους, δηλαδή μαθητές, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ξενοδοχεία να ταλαιπωρηθούν σε μια πολύχρονη δικαστική μάχη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ατελέσφορη.  Κοντολογίς υποστηρίζουν πως το κράτος πρέπει να δώσει τα χρήματα στους μαθητές και στη συνέχεια να τα διεκδικήσει συνολικά από αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και όποιον άλλον εμπλέκεται.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Τουριστικών Ενώσεων, της   Fedhatta,  Λύσανδρο Τσιλίδη,  και τον νέο Πρόεδρο του  HATTA  (Σύνδεσμος τουριστικών Γραφείων)   Νίκο Κελαϊδίτη, μας είπαν  πως τα συλλογικά όργανα επαγρυπνούν, παρακολουθούν το θέμα  και καλούν τα τουριστικά γραφεία που εμπλέκονται να τους ενημερώσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το θέμα συνολικά.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments