Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Παλάτια στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά. Ωστόσο αυτό είναι εντελώς ιδιαίτερο. Όχι γιατί είναι το ωραιότερο, κάθε άλλο, αλλά κυρίως γιατί είναι το μεγαλύτερο κτίριο στη Γηραιά Ήπειρο και το δεύτερο μεγαλύτερο στον πλανήτη, μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο. Αναφερόμαστε στο Παλάτι του Λαού στο Βουκουρέστι που πολλοί το αποκαλούν Παλάτι της Βουλής ή Παλάτι του Τσαουσέσκου.
Είναι δημιούργημα του Ρουμάνου δικτάτορα Τσαουσέσκου και της γυναίκας του Έλενας, που ήθελαν ένα φαραωνικό έργο για να εκφράσουν την ματαιοδοξία και την αλαζονεία τους. Τελικά δεν κατάφεραν να το χαρούν καθώς πάνω που αυτό ολοκληρώνονταν, ο λαός, στο όνομα του οποίου το έφτιαξαν, ξεσηκώθηκε και έστειλε τους δικτάτορες αδιάβαστους. Άλλωστε, η συσσωρευμένη οργή ήταν μεγάλη, καθώς εκτός των άλλων, για να γίνει το Παλάτι εργάστηκαν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας πάνω από ένα εκατομμύριο Ρουμάνοι, ενώ χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους καθώς χρειάστηκε να ισοπεδωθούν εφτά συνοικίες για να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χώρος, ώστε να χτιστεί το παλάτι και τα γύρω οικοδομικά συγκροτήματα, τα οποία θα στέγαζαν τα Υπουργεία και την ντόπια νομενκλατούρα.
Αφού λοιπόν ο Τσαουσέσκου δεν πρόλαβε να χαρεί τις Βερσαλίες του, κάτι έπρεπε να γίνει αυτό το κτίριο και μάλιστα να εξασφαλίζει και τα τεράστια έξοδα συντήρησης του. Σήμερα αν και δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, το Παλάτι του Λαού έχει κυρίως τρεις χρήσεις.
Φιλοξενεί την γερουσία και την βουλή της Ρουμανικής Δημοκρατίας
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα στον κόσμο καθώς πάνω από 30 αίθουσες του νοικιάζονται για συνέδρια, εκθέσεις, εταιρικές εκδηλώσεις, δεξιώσεις και οτιδήποτε μπορεί να φέρει έσοδα. Η μεγαλύτερη συνεδριακή αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1600 άτομα.
Αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο προσελκύοντας καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι για να μπουν μέσα πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο το οποίο ανάλογα με την περιήγηση ξεκινά από 40 λει, δηλαδή περίπου οκτώ ευρώ.
Η είσοδος στο κτίριο για τουριστικούς λόγους γίνεται αφού πρώτα περάσετε αυστηρό έλεγχο ασφάλειας, σαν αυτό στα αεροδρόμια. Δεν μπορείτε να περιηγηθείτε μόνοι σας. Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια οργανωμένη περιήγηση που ξεκινά σε τακτά διαστήματα, επιλέγοντας την γλώσσα που θέλετε να γίνει η ξενάγηση. Ελληνικά δεν έχει εκτός και αν πάτε με οργανωμένο ελληνικό γκρουπ.
Στις δυο περίπου ώρες που διαρκεί η βασική περιήγηση μέσα στο κτίριο, θα έχετε περπατήσει περίπου δυο χιλιόμετρα, θα έχετε ανεβοκατέβει περίπου 400 σκαλοπάτια και θα έχετε δει μόλις το 5% του κτιρίου. Τι θα δείτε; Όχι κάτι ιδιαίτερο. Μεγάλες αίθουσες με μεγάλες πόρτες και παράθυρα, μεγάλους πολυελαίους, ελάχιστα έργα τέχνης στους τοίχους, χειροποίητα χαλιά και κάποιες προτομές ηρώων που διηγούνται μέρος της ρουμανικής ιστορίας. Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν οι τραγικές ιστορίες που θα ακούσετε για το πώς χτίστηκε αυτό το κτίριο και τι επικρατούσε στην Ρουμανία εκείνη την εποχή, δηλαδή την δεκαετία του 1980. Ιστορίες που φανερώνουν το δράμα ενός ολόκληρου λαού που ζούσε σε συνθήκες παραλογισμού εξαιτίας ενός αγράμματου δικτάτορα, ο οποίος ήξερε να εκμεταλλεύεται τις γεωπολιτικές εξελίξεις της εποχής του.
Στην περιήγηση σας θα βγείτε και στο μπαλκόνι που βλέπει στη μεγάλη πλατεία, από την οποία το ζεύγος Τσαουσέσκου θα χαιρετούσε τα πλήθη που θα το αποθέωναν. Εξαιρετικό μέρος για σέλφι. Κανείς ηγέτης στα πρώτα χρόνια της μετά Τσαουσέσκου εποχής δεν τολμούσε να βγει να μιλήσει από εκεί, καθώς ήθελε να αποφύγει τους συνειρμούς. Πρώτος το έκανε ο μακαρίτης Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος όταν μεσουρανούσε στην ποπ μουσική επισκέφθηκε τη χώρα στα πλαίσια μιας δωρεάς που έκανε. Ωστόσο όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει μπερδεύτηκε και αντί για «Λαέ του Βουκουρεστίου» είπε «Λαέ της Βουδαπέστης» με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να τα πάρουν στο κρανίο.

Info…
Στο Βουκουρέστι πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Athos Hellas το οποίο ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο προορισμό, οργανώνοντας οδικές και αεροπορικές εκδρομές καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments