Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Τριγκίδης

Στο „ταξίδι“ της η Γνώση φτάνει στα χώματα της Ευρώπης τον 12ο μΧ αιώνα. Η πρώτη ανάγκη για την ίδρυση Πανεπιστημίου γεννήθηκε στη Βologna (Μπολόνια) το 1088. Το επίκεντρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τον 12ο μέχρι τον 14ο αιώνα ήταν η Ιταλία και η Γαλλία. Για τα γερμανικά κρατίδια θα χρειαστούν αλλά περίπου 200 χρόνια. Μεταξύ του 12ου και του 15ου αιώνα ιδρύονται περισσότερα από 100 πανεπιστήμια στη μεταμεσαιωνική Ευρώπη. Η Γερμανία αρχίζει να διψάει για μόρφωση, με την ίδρυση πανεπιστημίων να καρποφορεί από τα τέλη του 14ου αρχές του 15ου αιώνα, με 11 ιδρύματα. Για τα σημερινά της σύνορα το πρώτο Πανεπιστήμιο ιδρύεται το 1386 στη Χαϊδελβέργη (Heidelberg). Ακολουθούν μία σειρά, εκ των οποίων ένα από αυτά είναι το Πανεπιστήμιο της Τύβιγγης / Τιούμπινγκεν (Tübingen) το 1477. Στον 18ο αιώνα θα ανέλθει ο αριθμός τους σε 24, καθιστώντας τη Γερμανία στη χώρα με τα περισσότερα Πανεπιστήμια στη Δυτική Ευρώπη.
Σήμερα η Πανεπιστημιούπολη αναπαύεται σε μία μακρινή και λαμπρή Ιστορία. Στα σοκάκια της παλιάς πόλης οι επισκέπτες περπατούν επάνω σε 900 χρόνια Ιστορίας. Η Tübingen είναι μία πόλη στο κέντρο του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης. Στην αγκαλιά της βιώνουν 90.000 περίπου κατοίκοι. Το 1/3 των κτηρίων και των κατοίκων ανήκει στους σπουδαστές. Για τον λόγο αυτό ενδότερα λέγεται ότι η Τübingen δεν είναι πόλη αλλά Πανεπιστήμιο. Ανήκει στην ευρωπαϊκή μητροπολιτική περιοχή της Στουτγάρδης και μαζί με τη γειτονική πόλη Reutlingen αποτελεί ένα από τα 14 ανώτερα κέντρα της χώρας. Διαβρέχεται από τα νερά του ποταμού Neckar, ο οποίος στο κέντρο περίπου της πόλης διακλαδίζεται με τη δημιουργία μίας νησίδας με δενδροστοιχίες ηλικίας 200 και πλέον χρόνων, πολύ αγαπητή σαν πάρκο.
Εδώ και 500 χρόνια η Tübingen μελετάει, ερευνάει, ανακαλύπτει και εφευρίσκει. Η γνώση μεταδίδεται στις αίθουσες των διαλέξεων, εκδίδεται σε βιβλία, αποθηκεύεται στις βιβλιοθήκες. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν βοήθησαν, άλλαξαν και πλούτισαν την εικόνα μας για τον κόσμο.

Χνάρια βαθιά στην παγκόσμια Επιστήμη άφησαν μορφές όπως οι:

Johannes Kepler, μαθηματικός, Αστρονόμος, ο λεγόμενος „Νομοθέτης του Ουρανού”,

Georg Wilhelm Friedrich Hegel, φιλόσοφος, κύριος εκπρόσωπος του γερμανικού Ιδεαλισμού,

Friedrich Hölderlin, λυρικός ποιητής. Η κατοικία του με τον πύργο έγινε το ορόσημο της πόλης,

Ferdinand Braun, φυσικός, ηλεκτρονικός, εφευρέτης, βραβείο Nόμπελ Φυσικής 1909,

Alois Alzheimer, ψυχίατρος, νευροπαθολογος, ανακάλειψε την ασθένεια της προγεροντικής άνοιας,

Ernst Bloch, νεομαρξιστής φιλόσοφος,

Joseph Ratzinger, θεολόγος, φιλόσοφος, ο Πάπας Βενέδικτος ο ΧVI,

Hermann Hesse, βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας 1946,

7 (επτά) επιπλέον βραβεία Νόμπελ στα τελευταία χρόνια στη Φυσική, Χημεία, Ιατρική, Βιολογία, κλπ.

Ingmar Hoer, βιολόγος, ανακάλυψε την λειτουργία του mRNA, ιδρυτής της εταιρίας CureVac.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η „Σχολή της Τύβιγγης”. Πρόκειται για ένα ρεύμα στην προσπάθεια ερμηνείας της πλατωνικής διδασκαλίας, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί διάσημοι Επιστήμονες.
Εκτός από τα πανεπιστημιακά, στα αξιοθέατα της πόλης ανήκουν το δημαρχείο, ένα 4όροφο κτήριο από το 1497 στην πλατεία της αγοράς, με απεικονίσεις μυθικών θεών, όπως αυτές της Δικαιοσύνης των Δημητριακών, της Γνώσης. Πλήθος από πολλά κτήρια με ξυλοδεσιές πλαισιώνουν την εικόνα της πόλης.
Ξέχωρη θέση έχει ο βοτανικός κήπος με τη φιλοξενία 10.000 περίπου είδη φυτών από τις πέντε ηπείρους.
Στην επάνω πόλη θρονίζει το παλάτι, σε ένα μεσαιωνικό κάστρο, στους χώρους του οποίου σήμερα εδρεύει το μουσείο με εκθέματα γύρω από την Προϊστορία, κλασσική Αρχαιολογία, Αιγυπτιολογία και εθνολογικά θέματα. Από το προαύλιο του απολαμβάνει κανείς μια πανέμορφη θέα από την πόλη και τον περίχωρο της.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments