Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Οι περισσότερες πόλεις του κόσμου έχουν κάποιο τοπόσημο, κάποιο αναγνωριστικό ή κάποια «μασκότ» που φιγουράρει στα περισσότερα souvenirs που μπορεί να συναντήσει ένας επισκέπτης. Στις Βρυξέλλες, η μασκότ τους είναι το Manekker Pis, δηλαδή το «αγοράκι που κατουράει». Πρόκειται για ένα σιντριβάνι που βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία των Βρυξελλών- Grand Place, με ένα αγοράκι 60 εκατοστών να φιγουράρει κάνοντας την ανάγκη του υπερήφανο.
Το σχεδίασε ο Jerome Duquesnoy και εγκαταστάθηκε εκεί το 1619. Επιβίωσε πολλών καταστροφών και κλοπών και βρίσκεται μέχρι σήμερα στην αρχική του θέση, πολλές φορές βλέποντάς το ντυμένο με διάφορες φορεσιές είτε τοπικές άλλων χωρών, είτε τιμώντας κάποια συμβολική ημέρα του Βελγίου και όχι μόνο. Μπορεί κανείς να δει κάποιες από τις πιο διάσημες στολές που φόρεσε στο Μουσείο της πόλης, πίσω από το Δημαρχείο.
Ενδιαφέρον προκαλούν οι ιστορίες που έχουν κατασκευαστεί για να προσελκύσουν τους τουρίστες και να κάνουν διάσημο το συγκεκριμένο αγαλματάκι. Οι ιστορίες είναι πολλές και «για όλα τα γούστα».. από αυτήν που φαίνεται πιο “βασιλική” και αναφέρει πως ο δούκας έβαλε ένα αγοράκι πάνω σε ένα δέντρο κατά τη διάρκεια μιας μάχης να ουρεί στους αντιπάλους γεγονός το οποίο οδήγησε σε νίκη, από ιστοριούλα πιο συναισθηματική στην οποία πρωταγωνιστεί κάποιος πλούσιος επισκέπτης των Βρυξελλών ο οποίος έχασε τον γιο του και με τη βοήθεια των χωρικών τον βρήκε να ουρεί σε ένα χωράφι και ως ένδειξη εκτίμησης τους έκανε δώρο αυτό το σιντριβάνι.
Η πιο διάσημη ιστορία που έχει διττή εκδοχή είναι αυτή που διηγείται πως ένα αγοράκι-«κατάσκοπος» είδε να βάζουν φωτιά στην πόλη και κατούρησε πάνω της σβήνοντας την, με την δεύτερη εκδοχή να θέλει το αγοράκι να ουρεί πάνω στο φυτίλι μιας βόμβας απενεργοποιώντας την. Οι Βέλγοι ξέρουν να τραβούν το ενδιαφέρον και να προμοτάρουν τα όποια αξιοθέατα τους. Δεν έχουν αφήσει στην τύχη του το αγοράκι το οποίο φιγουράρει παντού, σε σοκολάτες, βάφλες, σε μαγνητάκια, αναπτήρες και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.
Τα τελευταία χρόνια έχουν φτιάξει και ένα συντριβανάκι που λέγεται Jeanneke Pis, που είναι στην ουσία ένα κοριτσάκι που κατουρά και φυσικά, για τους πιο φιλόζωους δεν θα μπορούσε να λείπει και το Zinneke Pis, ο σκύλος που κατουρά. Βέβαια, τα δύο νεότερα αγαλματάκια δεν έχουν την ίδια απήχηση με τον Manekken ο οποίος είναι ο πιο διάσημος και τραβά όλα τα φώτα πάνω του.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments