Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Το σπήλαιο του Περάματος βρίσκεται 5 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων. Οι σπηλαιολόγοι λένε πως είναι 1,5 έως 2 εκατ ετών.
Συγκαταλέγεται στα ομορφότερα σπήλαια των Βαλκανίων καθώς απαριθμεί 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών την στιγμή που σε άλλα σπήλαια τα είδη είναι το πολύ δέκα. Ανακαλύφθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους ανθρώπους της περιοχής που έψαχναν εναγωνίως ένα μέρος να κρυφτούν από τους βομβαρδισμούς.
Μετά τον πόλεμο, το 1951, περνώντας από εκεί τυχαία ο γεωλόγος-σπηλαιολόγος Ιωάννης Πετροχείλος έμαθε για την ύπαρξη του. Αφιέρωσε το σπήλαιο στον Πλούτωνα και την Περσεφόνη αφού θαμπώθηκε από την ομορφιά του και του θύμισε ένα παλάτι στο οποίο μόνο οι θεοί θα μπορούσαν να κατοικούν. Ο ίδιος μαζί με τη σύζυγο του αφιέρωσαν πολλά χρόνια από την ζωή τους ώστε να διαρρυθμίσουν τον χώρο και δημιουργήσουν διαδρόμους ώστε να μπορέσει να γίνει επισκέψιμο και στο ευρύ κοινό με σκοπό να θαυμάσουν όλοι την ομορφιά του.
Η τουριστική διαδρομή του είναι 1.100 μέτρα ενώ η υψομετρική διαφορά του από την είσοδο έως την έξοδο είναι 25 μέτρα περίπου. Η θερμοκρασία του είναι σταθερή στους 18 βαθμούς κελσίου χειμώνα-καλοκαίρι.
Οι σχηματισμοί που προκύπτουν από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες που το κοσμούν έχουν δώσει και τα ονόματα στις αντίστοιχες «αίθουσες» αφού σύμφωνα με το ζεύγος Πετροχείλου υπάρχει η αίθουσα του «Σταυρού» αφού υπάρχει σχηματισμένος ένας σταυρός από έναν σταλακτίτη που έσπασε και ενώθηκε με έναν σταλαγμίτη, υπάρχει η αίθουσα των «οπωρολαχανικών» καθώς εκεί τα πετρώματα θύμισαν μπρόκολα και κουνουπίδια και άλλες αίθουσες με πιο φιλοσοφικά ονόματα που αντιλαμβάνεται κανείς μόνο όταν τα δει.
Είναι εκθαμβωτική η ομορφιά του σπηλαίου και μένει κανείς άφωνος με το τι δημιουργεί η φύση. Υπάρχουν ακόμα και ενώσεις σταλακτιτών και σταλαγμιτών που υπάρχουν σύμφωνα με τους ερευνητές περισσότερα από 1.5- 2 εκ. χρόνια. Είναι μια εμπειρία που εάν κάποιος αντέχει το περπάτημα και τους κλειστούς χώρους δεν πρέπει να χάσει. Λόγω Covid-19, τα άλλοτε μεγάλα γκρουπάκια πολλών ατόμων έχουν περιοριστεί στα 10 άτομα με απαραίτητη τη χρήση μάσκας καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Βέβαια, αυτό είναι καλύτερο για τον επισκέπτη από την άποψη ότι η ξενάγηση γίνεται πιο άνετα και με τους ρυθμούς του κάθε γκρουπ.

Info…

Το σπήλαιο δεν ενδείκνυται για άτομα με κλειστοφοβία καθώς σε ορισμένα μέρη του είναι ιδιαίτερα στενό. Ακόμα, χρειάζεται σχετικά καλή φυσική κατάσταση για να καταφέρει κανείς να ανέβει τα 160 σκαλοπάτια που χωρίζουν την έξοδο του σπηλαίου από το εσωτερικό του. Επιπλέον, η υγρασία είναι στο 100% μέσα στο σπήλαιο οπότε πρέπει να είναι κανείς ανεκτικός σε αυτήν καθώς και στο ολισθηρό έδαφος του. Επιβάλλονται τα αθλητικά παπούτσια.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments