Στις 7 Οκτωβρίου θα γίνει στη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη, η απονομή του πανευρωπαϊκού κύρους και εμβέλειας Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Είναι η πρώτη απονομή του νέου θεσμού που στόχο έχει να βραβεύει κάθε χρόνο προσωπικότητες ή οργανισμούς για τη συμβολή τους στην κατανόηση και την ενίσχυση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιδέας.
Καθώς το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» απονέμεται στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ERASMUS, θα το παραλάβει η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ειδικά γι΄αυτό το σκοπό.
Η τελετή της απονομής θα γίνει στη Ροτόντα, ένα κορυφαίο μνημείο που μαρτυρεί τη Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Ορθόδοξη, Οθωμανική και Ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης
Στο νέο θεσμό επελέγη το όνομα της Βυζαντινής Αυτοκράτειρας Θεοφανούς, «της Ελληνίδας» όπως την αποκαλούσαν στην εποχή της οι Δυτικοευρωπαίοι, η συνδρομή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου.

Η ιδέα του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», γεννήθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης που ανατρέχουν στις ιστορικές της καταβολές και στις γεωγραφικές της ρίζες, και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ανάδειξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω των κοινών ιστορικών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ-Theophano Foundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δυο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή, των οποίων προεδρεύουν αντίστοιχα ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, κ. Herman Count Van Rompuy, και ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, κ. Σταύρος Ανδρεάδης.

Φέροντας το όνομα του Ολλανδού φιλόσοφου Έρασμου, αντιπάλου του δογματισμού, που έζησε και εργάστηκε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη για να διευρύνει τις γνώσεις του, ο θεσμός του ERASMUS είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κινητικότητα και την εμπειρία των νέων σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Τριάντα τρία χρόνια μετά τη θέσπισή του, και μετρώντας περισσότερους από 9 εκατομμύρια συμμετέχοντες, το πρόγραμμα ERASMUS συμβάλλει στη διαμόρφωση των Ευρωπαίων πολιτών του αύριο: αυτών που -μέσα από το βίωμα του προγράμματος- μπορούν να κατανοήσουν ότι οι επιμέρους ιστορικές και πολιτισμικές διαφοροποιήσεις της Ευρώπης είναι μέρος μιας ευρύτερης γεωγραφικής και πολιτισμικής ενότητας, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση, την ενιαία Ευρωπαϊκή Ιδέα, και τη συνεργασία των λαών.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΣΣ. Με αφορμή τη θεσμοθέτηση του νέου πανευρωπαϊκού κύρους και εμβέλειας Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», επισκεφθήκαμε πριν μερικούς μήνες τον τάφο της μεγάλης Ελληνίδας στην Κολωνία και δημοσιεύσαμε το παρακάτω φωτορεπορτάζ:

Αυτοκράτειρα Θεοφανώ: Στον τάφο μιας μεγάλης Ελληνίδας στην Κολωνία! (δείτε φωτογραφίες)

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments