Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα της Ρουμανίας, είναι το κάστρο Μπραν που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή στα σύνορα Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Έχει ταυτιστεί με τον Βλαντ Τέπες (1431-1476), έναν αιμοσταγή ηγεμόνα της Βλαχίας, ο οποίος με τη σειρά του έχει ταυτιστεί με τον Κόμη Δράκουλα, τον ηρώα ενός μυθιστορήματος του ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ, ο οποίος ποτέ δεν επισκέφτηκε την συγκεκριμένη περιοχή. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει σχέση με πραγματική ιστορία αλλά με έναν καλοσυντηρημένο μύθο. Άλλωστε όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, στον τουρισμό ο μύθος έχει μεγαλύτερη αξία από την πραγματική ιστορία καθώς τον πλάθεις όπως θέλεις.
Καταρχήν ο Βλάντ Τέπες, ο φερόμενος ως ο Κόμης Δράκουλας της Τρανσυλβανίας, δεν ήταν Κόμης αλλά Βοεβόδας όπως ονομάζονταν οι ηγέτες της περιοχής. Δεν ηγεμόνευσε στην Τρανσυλβανία αλλά στην διπλανή Βλαχία, δεν έπινε αίμα αλλά έχυνε αίμα, καθώς τιμωρούσε με απάνθρωπο τρόπο όχι μόνο τους εχθρούς αλλά και τους υπηκόους του όταν αυτοί παρανομούσαν. Στους κλέφτες έκοβε τα χέρια, στις γυναίκες που παρεκτρέπονταν το στήθος και μπορείτε να φανταστείτε τι έκανε σ΄αυτούς με βαρύτερα αδικήματα.
Το παρατσούκλι του ήταν «ο Παλουκοτής» καθώς είχε βρει έναν τρόπο να παλουκώνει σε ξύλινους στύλους τους αιχμαλώτους από τις μάχες που έδινε, κυρίως με τους Οθωμανούς. Ο θάνατος του δύσμοιρου αιχμαλώτου ήταν αργός και βασανιστικός, καθώς έπαιρνε μέχρι και τρεις μέρες πάνω στον στύλο για να ξεψυχήσει.
Όταν κάποτε έφτασε στην περιοχή ένα στράτευμα Οθωμανών για να την καταλάβει, μόλις οι στρατιώτες αντίκρισαν ένα δάσος από παλουκωμένους αιχμαλώτους, τρόμαξαν τόσο πολύ που το έβαλαν στα πόδια.
Όσο για το κάστρο Μπραν που κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό Τάγμα και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να πιστοποιούν ότι ο Βλαντ ο Παλουκοτής είχε κάποια σχέση μαζί του.
Και πως προέκυψε όλο αυτό το αφήγημα περί Κόμη Δράκουλα; Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ιρλανδός συγγραφέας βιβλίων τρόμου Μπραμ Στόκερ (1847-1912) επισκέφτηκε τη Βιέννη. Στην βιβλιοθήκη της αυστριακής πρωτεύουσας ανακάλυψε κάποιες ιστορίες για τα αιματηρά κατορθώματα του Βλαντ του Παλουκοτή. Τις είχαν γράψει Γερμανοί, που μετά από πρόσκληση είχαν εγκατασταθεί στην Τρανσυλβανία τον 13ο αιώνα για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της και μέχρι και σήμερα αποτελούν μειονότητα της Ρουμανίας. Από αυτά ο Μπραμ Στόκερ εμπνεύστηκε την ιστορία του κόμη Δράκουλα, γράφοντας το ομώνυμο βιβλίο. Από μόνο του αυτό δεν θα ήταν αρκετό να πάρει ο μύθος αυτές τις διαστάσεις αν δεν αναλάμβανε το Χόλυγουντ να κάνει το βιβλίο κινηματογραφική ταινία. Ιδιαίτερα στη δεκαετία του εβδομήντα οι ταινίες με τον Κόμη Δράκουλα έσπαγαν ταμία. Η επιδραστικότητα στο κοινό ήταν τέτοια που μέχρι και ένα χορευτικό τραγούδι με τίτλο Soul Dracula κυκλοφόρησε το 1977 και έκανε μεγάλο σουξέ στις ντίσκο της εποχής. https://www.youtube.com/watch?v=wHG0fzxwg3E&list=RDwHG0fzxwg3E&index=2
Έτσι οι Ρουμάνοι ταύτισαν το κάστρο Μπραν και τον Βλαντ Τέπες με την ιστορία του Κόμη Δράκουλα και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι απ΄όλο τον κόσμο το επισκέπτονται με την προσδοκία ότι θα συναντήσουν τον Κόμη που ρουφούσε το αίμα των δύσμοιρων γυναικών. Μάλιστα το καλοκαίρι οι επισκέπτες ξεπερνούν της πέντε χιλιάδες την ημέρα.
Γύρω από το κάστρο έχει αναπτυχθεί μια τεράστια εμπορική δραστηριότητα και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η περιοχή ζει από το Κάστρο Μπραν και την ιστορία του Δρακουλα. Μάλιστα στις μέρες του Halloween γίνεται χαμός.
Η είσοδος στο κάστρο Μπραν στοιχίζει 12 ευρώ και μέσα σ΄αυτό οι επισκέπτες ακολουθούν μια σηματοδοτημένη διαδρομή από την είσοδο μέχρι την έξοδο, βλέποντας τα δωμάτια και τους χώρους του κάστρου με τον εξοπλισμό τους, έπιπλα εποχής, πολεμικές στολές και όπλα, και με την βοήθεια της τεχνολογίας και τον Δράκουλα στην κινηματογραφική του εκδοχή. Όλος ο εξοπλισμός του κάστρου δεν είναι από την εποχή του Βλαντ Τέπες καθώς τα περισσότερα αντικείμενα είναι μεταγενέστερα.
Η εικόνα του Βλαντ Τέπες που αποτυπώνεται σε κάδρα, μπλουζάκια κλπ, δεν είναι ακριβείς καθώς ο συγκεκριμένος ποτέ δεν πόζαρε σε ζωγράφο. Η εικόνα του δημιουργήθηκε εκ των υστέρων με βάση μαρτυρίες ανθρώπων που τον είχαν δει.
Το κάστρο είναι ιδιωτικό καθώς ανήκει την πρώην βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας. Ωστόσο η οικογένεια θέλει να το πουλήσει στο Ρουμανικό κράτος καθώς η συντήρηση του στοιχίζει πολλά. Ζητά 1,8 δις ευρώ ενώ η ρουμανική κυβέρνηση δίνει μόλις 60 εκατομμύρια.
Πάντως η Ρουμάνοι τον Βλαντ Τέπες δεν τον αναφέρουν ως Δράκουλα αλλά ως Παλουκοτή. Όταν η χώρα τους ζει περιόδους αναταραχής τότε κάποιοι Ρουμάνοι αναφωνούν «ε ρε ένας Παλουκοτής που μας χρειάζεται να βάλει τάξη.»

Info…
Στο Κάστρο Μπραν πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης
Mentor Travel Specialists.
Το συγκεκριμένο γραφείο ειδικεύεται μεταξύ άλλων στις εκδρομές στην Ρουμανία έχοντας προγράμματα οδικά και αεροπορικά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments