Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ, είναι μία πόλη που ξεχωρίζει για πολλά. Για τις τουριστικές ατραξιόν που περιλαμβάνουν νόμιμη χρήση κάνναβης, διάσημες βιτρίνες στις οποίες το αρχαιότερο επάγγελμα «δειγματίζεται», τα κανάλια που είναι στολίδι για την πόλη και φυσικά για τα ποδήλατα! Στην πόλη υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο ποδήλατα, δηλαδή περισσότερα και από τους κατοίκους της. Οι ποδηλάτες είναι οι κυρίαρχοι του δρόμου καθώς υπάρχει ένα ποδηλατικό δίκτυο τεραστίων διαστάσεων σε όλη την χώρα. Είναι άλλωστε η μόνη χώρα που μπορείς να διασχίσεις από άκρη σε άκρη με το ποδήλατο καθώς παντού υπάρχουν ποδηλατόδρομοι.
Αυτοκίνητα και πεζοί «υποτάσσονται» στο πέρασμα των ποδηλατιστών και αυτό καμιά φορά είναι επικίνδυνο, κυρίως για τους ανυποψίαστους τουρίστες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως στις διαβάσεις τα αυτοκίνητα σταματούν κατευθείαν για να περάσουν οι πεζοί, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και στην περίπτωση των ποδηλάτων. Δεν υπάρχει μέρος στην πόλη που να κοιτάξεις και να μην είναι αισθητή η παρουσία τους. Σε όλα αυτά βοηθά και το υψόμετρο του Άμστερνταμ, αφού δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανηφoριές. Όλοι, νέοι, γέροι, παιδιά, κουστουμαρισμένοι που πηγαίνουν στη δουλειά τους, γυναίκες καλοντυμένες με τακούνια ποδηλατούν. Ακόμα και στη βροχή το ποδήλατο είναι το βασικό μέσο μετακίνησης για να πάνε στη δουλειά τους. Είναι το lifestyle τους, είναι μέρος της καθημερινότητας και της κουλτούρας τους.

Info…
Καταστήματα ενοικίασης ποδηλάτων υπάρχουν παντού στην πόλη και προσφέρουν διάφορες τιμές και πακέτα διαρκείας για να ανακαλύψουν την πόλη και οι τουρίστες ζώντας σαν ντόπιοι. Επιπλέον, υπάρχουν και οργανωμένες ξεναγήσεις με ποδήλατα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν επιλέξει κανείς να νοικιάσει μόνος του ποδήλατο διότι ο άγραφος κανόνας οδικής συμπεριφοράς τους διαφέρει αρκετά από αυτόν που εμείς ξέρουμε και στον οποίο δεν είμαστε και ιδιαίτερα συνηθισμένοι.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments