Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Δεκαεννέα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Νάξου, στους πρόποδες του βουνού Ζας, στα 400 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, το Φιλότι, περιτριγυρισμένο από χιλιάδες ελαιόδεντρα.
Αν ποτέ βρεθείτε στο Φιλότι, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το εξαιρετικό Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό του Μουσείο, που στεγάζεται στο διώροφο μέγαρο της Εκκλησιαστικής Στέγης, δηλαδή στο Παλιό Σχολείο. Είναι στο κέντρο του χωριού, απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας της Φιλωτίτισσας στην οποία ανήκει το μουσείο.
Αρχικά εκεί, κτίσθηκαν δυο ελαιοτριβεία, τα κύρια στοιχεία των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα. Οι τέσσερεις χώροι, του κάτω κτηρίου με τις πολλές καμάρες («βόρτα») και τα ανισόπεδα, στεγάζουν το Μουσείο. Οι επάνω χώροι (η μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων και το Αρχονταρίκι) στεγάζουν το Πνευματικό Κέντρο της Ενοριακής Στέγης.
Είναι ένα από τα ωραιότερα λαογραφικά μουσεία που έχουμε επισκεφτεί στην Ελλάδα με εξαιρετικά εκθέματα που στην πλειοψηφία τους δώρισαν οι ντόπιοι. Όλα αυτά που θα δείτε διηγούνται την ζωή των ντόπιων στις δύσκολες αλλά και στις ευχάριστες στιγμές στο πέρασμα των αιώνων. Πως ζούσαν, τι δουλειές έκαναν, τι φορούσαν, τι χρησιμοποιούσαν στη δύσκολη καθημερινότητα τους, πως διασκέδασαν και άλλα πολλά θα τα δείτε με τον πιο παραστατικό τρόπο.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments