Τον τελευταίο καιρό οι πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης – όπως παλαιότερα και στην Αθήνα- αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Προβλήματα με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, προβλήματα με το ανύπαρκτο μετρό, ενώ το κόστος των ταξί είναι δυσβάσταχτο για τους περισσότερους.
Omorfa Taxidia βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Ινδία και συγκριμένα στο Νέο Δελχί, τη Τζαϊπούρ και την Άγκρα. Σε αυτή την χώρα και ότι αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, ένας είναι ο κανόνας: Δεν υπάρχουν κανόνες ! Οι λέξεις χάος, πανζουρλισμός, συνεχή κορναρίσματα, “τρελοκομείο”, είναι λίγες για να περιγράψουν αυτό που γίνεται στους δρόμους. Εκατομμύρια άνθρωποι, ή ζώα μετακινούνται καθημερινά μέσα ή έξω από τις πόλεις σε ένα υποτυπώδες σύστημα δημοσίων ή ιδιωτικών συγκοινωνιών, που όμως δείχνει να μην ενοχλείται και να μην παραπονιέται κανείς. Σαν να το θεωρούν δεδομένο και φυσιολογικό ότι έτσι πρέπει να συμβαίνει.
Κανείς τους δεν μας έβγαζε άγχος και νεύρα ή να νοιάζεται αν και όποτε θα περνούσε το λεωφορείο της γραμμής ( αν φυσικά υφίσταται αυτός ο όρος). Όλοι τους ήταν ήρεμοι, ανέκφραστοι και χαλαροί ακόμη και όταν ήταν παστωμένοι σαν σαρδέλες μέσα στα λεωφορεία. Όποιος ήθελε ανέβαινε όπου ήθελε, για να μετακινηθεί προς τον προορισμό του. Πάνω σε οροφές λεωφορείων, πάνω σε ζώα, πάνω σε καρότσες φορτηγών, ή έξω από τις καρότσες κυριολεκτικά κρεμασμένοι ! Πολλοί ήταν αυτοί που περπατούσαν δεκάδες χιλιόμετρα, ενώ σε μια φωτογραφία του άλμπουμ φαίνεται να μπαίνουν 7-8 άτομα στο κουβούκλιο ενός φορτηγού !
Και για όσους δεν αντέχουν όλα τα παραπάνω, είναι στη διάθεσή σας χιλιάδες μικρά baby-taxi τρίκυκλα μηχανάκια 2-3 ατόμων ή αλλιώς “tuk-tuk”. Εμείς για απόσταση 10 χιλιομέτρων δώσαμε τρία ευρώ περίπου. Στο Νέο Δελχί επίσης υπάρχουν τα τρίκυκλα ποδήλατα “ρίκσο” όπου μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα στα στενά δρομάκια των παραδοσιακών αγορών.
Για ακόμη πιο ανεβασμένες τουριστικές μετακινήσεις μπορείτε να επιλέξετε τζιπ, ελέφαντα ή καμήλα…
Είδατε ότι για όλα υπάρχουν λύσεις;

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments