Φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Πριν από δυο μήνες, στο Κατμαντού του Νεπάλ, άνοιξε και πάλι ένα από τα πιο διάσημα μνημεία του, το βουδιστικό μοναστήρι Μποντνάθ ή Μπαουντανάθ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια στούπα, δηλαδή ένα θρησκευτικό μνημείο όπου γύρω του αναπτύσσονται άλλα κτίσματα θρησκευτικού χαρακτήρα.
Είχε καταστραφεί στο φονικό σεισμό που έπληξε το Νεπάλ του 2015 και αποκαταστάθηκε χάρη σε ιδιωτικές δωρεές από βουδιστικές ομάδες και τη βοήθεια των εθελοντών. Η κυβέρνηση του Νεπάλ είχε επικριθεί σφοδρά για την μη διάθεση κονδυλίων για την αποκατάσταση των θρησκευτικών μνημείων της χώρας, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να πάει στα εγκαίνια, δηλώνοντας πως πρόκειται για μια στιγμή υπερηφάνειας για το Νεπάλ.
Η εργασίες αποκατάστασης στοίχισαν πάνω από δυο εκατομμύρια δολάρια καθώς περιελάμβαναν πάνω από 30 κιλά χρυσού για την επικάλυψη του κωδωνοστασίου που είχε καταρρεύσει. .
Η Μποντνάθ είναι μια από τις ιερότερες Βουδιστικές τοποθεσίες στο Κατμαντού και βρίσκεται σε προάστιο περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το κέντρο της πόλης. Χρονολογείται από το 600 μ.Χ. Από το 1979 περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον σχετικό κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 300 χιλιάδες τουρίστες.
Από την δεκαετία του 90 η Μποντνάθ έχει μετατραπεί σε θρησκευτικό κέντρο Θιβετιανού Βουδισμού καθώς στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί 100.000 πρόσφυγες από το Θιβέτ μετά την εισβολή στην χώρα τους από τους Κινέζους τη δεκαετία του πενήντα.
Τα Omorfa Taxidia βρεθηκαν στη Μποντάθ το 2015, ένα περίπου μήνα πριν από το φονικό σεισμό που κατέστρεψε το μοναστήρι και σκότωσε πάνω από οκτώ χιλιάδες άτομα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments