Καθώς η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τις κλαδικές της εκθέσεις είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και τουριστικός πνεύμονας της πόλης, αφού φέρνει χιλιάδες επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη, η ανακοίνωση ότι μια από τις καθιερωμένες μεγάλες κλαδικές εκθέσεις μετακομίζει μετά από 33 χρόνια στην Αθήνα, προκάλεσε εύλογες ανησυχίες ανάμεσα σε τουριστικούς παράγοντες της πόλης. Πρόκειται για την Infacoma και το αδελφάκι της την Aquatherm, καθιερωμένες διεθνείς εκθέσεις για τη δόμηση, τις κατασκευές, τη θέρμανση, τον κλιματισμό, την ενέργεια και τις τεχνολογίες νερού.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας” διαβεβαιώνει στα Omorfa Taxidia ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo-ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης. “Φέτος στη Θεσσαλονίκη θα διοργανώσουμε περισσότερες εκθέσεις και άλλα event από κάθε άλλη χρονιά και μάλιστα όλα δείχνουν πως θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία. Η Infacoma θα διοργανώνεται εναλλάξ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο όταν η οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα ανακάμψει στη χώρα μας, να διοργανώνεται κάθε άνοιξη στη Θεσσαλονίκη και κάθε φθινόπωρο στην Αθήνα”.
Όπως προαναφέραμε, οι κλαδικές εκθέσεις της Helexpo – ΔΕΘ, αποτελούν βασικό οικονομικό πνεύμονα της πόλης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που έχουν ανακάμψει και γνωρίζουν επιτυχία. Ο λόγος είναι ότι φέρνουν πολύ κόσμο στη Θεσσαλονίκη με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ξενοδοχεία, την αγορά και οτιδήποτε δραστηριοποιείται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό.
Ωστόσο για την διοίκηση της ΔΕΘ, η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, έφτασε η ώρα για μια μεγάλη απόφαση. Να διοργανώνει τις κλαδικές εκθέσεις όχι από Πέμπτη έως Κυριακή αλλά από Δευτέρα έως Πέμπτη όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες εκθέσεις του εξωτερικού. Οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί.
Τα τελευταία δυο χρονιά τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης γεμίζουν σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο από τουρίστες, συνέδρια κλπ. Έτσι μικρή διαθεσιμότητα δωματίων μένει πλέον για εκθέτες και εμπορικούς επισκέπτες των κλαδικών εκθέσεων. Πολλοί δεν έρχονται καθώς δεν βρίσκουν ξενοδοχείο ή αυτό που βρίσκουν είναι ακριβό λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας. Αντίθετα τις καθημερινές, τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι μισοάδεια. Έτσι εκθέτες και επισκέπτες θα βρίσκουν εύκολα δωμάτια, ακόμη και στο παραπέντε και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές, τέτοιες που θα αποτελούν κίνητρο να συμμετέχουν ή να επισκεφτούν μια κλαδική έκθεση.
Επίσης, τη σημερινή εποχή πιο εύκολα θυσιάζει ένας επαγγελματίες μερικές εργάσιμες μέρες για να πάρει μέρος ή να επισκεφτεί μια έκθεση, πάρα ένα σαββατοκύριακο το οποίο θέλει για να ξεκουραστεί ή να το αφιερώσει στην οικογένεια του.
Ωστόσο, ο φόβος είναι μην χαθούν οι απλοί επισκέπτες του σαββατοκύριακου. Από αυτούς όσο πραγματικά ενδιαφέρονται για μια έκθεση θα πάνε και ας είναι καθημερινή. Οι άλλοι απλά δημιουργούν ανώφελο συνωστισμό.
Για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και την τουριστική κίνηση της πόλης, η εξέλιξη αυτή θα είναι σωτήρια καθώς θα επέλθει ισορροπία.
Ωστόσο το ρίσκο αυτό δεν μπορεί να το πάρει από μόνη της η Helexpo – ΔΕΘ. Θα πρέπει να βοηθήσουν και οι ξενοδόχοι της πόλης, καθώς αυτοί είναι που θα ευνοηθούν περισσότερο. Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης που δεν στερείται οικονομικών πόρων, θα πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση και να δώσει κίνητρα στην διοίκηση της Helexpo – ΔΕΘ να πάρει μια τέτοια σημαντική απόφαση έστω και πιλοτικά. Η διάθεση δωρεάν δωματίων για τις ανάγκες φιλοξενίας της Helexpo – ΔΕΘ, η στήριξη στην προβολή των εκθέσεων, είναι μερικά από αυτά τα κίνητρα.
Για την διοίκηση της ΔΕΘ (Τζήκας, Ποζρικίδης, Τσαξιρλής) αυτή είναι μια μεγάλη απόφαση. Ωστόσο τους μεγάλους ηγέτες τους κάνουν οι μεγάλες αποφάσεις.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments