Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στα νησιά, η μνήμη της Παναγίας τον τιμάται τον Δεκαπενταύγουστο με την περιφορά του Επιταφίου, παραμονή της μεγάλης γιορτής. Είναι αυτό που οι νησιώτες ονομάζουν το Πάσχα του καλοκαιριού.
Όπως στο Χωριό της Κιμώλου, δηλαδή την πρωτεύουσα του νησιού. Στον ιστορικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του 17ου αιώνα, κάθε παραμονή της Παναγίας γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου στους δρόμους του Χωριού. Η μικρή εκκλησία γεμίζει κόσμο μέσα και έξω από αυτή, αναμένοντας την περιφορά του επιταφίου. Οι περισσότεροι είναι ντόπιοι καθώς οι τουρίστες που αυτή την εποχή κατακλύζουν το νησί έχουν τους δικούς τους ρυθμούς. Όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον Επιτάφιο τον περιμένουν με αναμμένα κεριά να περάσει μπροστά από το σπίτι τους.
Είναι μια ξεχωριστή αίσθηση να βιώνεις καλοκαιριάτικα το συγκεκριμένο θρησκευτικό έθιμο που οι περισσότερου Έλληνες το έχουν ταυτισμένο με την Μεγάλη Παρασκευή. Αν αυτές τις μέρες κάνετε διακοπές σε κάποιο νησί ρωτήστε για την περιφορά του Επιταφίου. Θα είναι από αυτά που θα θυμάστε για πολύ καιρό…
ΣΣ: Οι φωτογραφίες είναι από την περσινή περιφορά του Επιταφίου…

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments