Εκεί που πέρασε ο Γκάντι τα τελευταίους μήνες της ζωής του!

Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Το Γκάντι Σμρίτι (Gandhi Smriti, πρώην Birla Bhavan) είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στο μεγάλο Ινδό πολιτικό, στοχαστή και ακτιβιστή, Μαχάτμα Γκάντι και βρίσκεται στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας. Είναι ο τόπος όπου ο Μαχάτμα Γκάντι πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του ( 144 ημέρες για την ακρίβεια), αλλά και δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1948. Αρχικά ήταν τοσπίτι Ινδών μεγιστάνων της οικογένειας Birla. Αυτός ο ιδιαίτερα ιερός χώρος για τους Ινδούς, εξαγοράστηκε από την κυβέρνηση της Ινδίας το 1971 και μετατράπηκε σε Εθνικό Μνημείο του Πατέρα του Έθνους, όπου και άνοιξε για το κοινό το 1973.
Στο κτίριο και τους κήπους, τα οποίο διατηρήθηκαν ακριβώς όπως τότε, μπορείτε να δείτε το λιτό δωμάτιο του Γκάντι, το χώρο προσευχής και συνάξεων, εκεί που περπάτησε, κειμήλια και αντικείμενα που χρησιμοποιούσε, αλλά και το σημείο όπου δολοφονήθηκε ενώ προσευχόταν. Επιπλέον ο βασικός σκοπός και στόχος αυτού του μουσείου, είναι να διαδώσει τη ζωή, την αποστολή και τη σκέψη του Μαχάτμα Γκάντι μέσα από διάφορα κοινωνικο-εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα ….
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (1869 -1948) υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.
Τα περισσότερα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται σε ταξίδια στην Ινδία, περιλαμβάνουν και επίσκεψη σε αυτό το χώρο.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments