Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στη δύσμοιρη Βόρεια Εύβοια, μαζί με τα δάση φαίνεται πως κάηκε και το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου, καθώς ακολούθησαν πάρα πολλές ακυρώσεις στα καταλύματα της περιοχής. Μια επιπλέον οικονομική καταστροφή για τους επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής οι οποίοι ζουν έναν εφιάλτη.
Ένα από τα διαμάντια της Βόρειας Ευβοίας είναι το παραθαλάσσιο Πευκί, ένας οικισμός όνομα και πράμα. Τα μεγάλα πεύκα με το φωτεινό πράσινο χρώμα τους, η ευρύχωρη παραλία με τα καθαρά κρυστάλλινα νερά της, η απογευματινή περατζάδα στον κεντρικό δρόμο, τα υπέροχα ταβερνάκια και καφέ κάτω από τα δέντρα, τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα, οι υπέροχοι άνθρωποι δημιουργούσαν έναν εξαιρετικό προορισμό.
Δεν ξέρουμε τι έχει απομείνει από την υπέροχη φύση γύρω από τον οικισμό, αλλά ό,τι και αν καταστράφηκε θα αναγεννηθεί και μάλιστα πολύ πιο σύντομα απ΄ότι ακούμε από τους «ειδικούς» στα τηλεοπτικά καφενεία ή διαβάζουμε από τους τρομολάγνους του διαδικτύου.
Δείτε για παράδειγμα τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιούλιο του 1997 είχε καεί το μεγαλύτερο μέρος του Σέιχ Σου, σπέρνοντας την κατάθλιψη στους κατοίκους της πόλης. Τότε οι «ειδικοί» μας έλεγαν πως η δικιά μας γενιά δεν θα προλάβει να ξαναδεί το Σέιχ Σου καταπράσινο. Ωστόσο το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης αναγεννήθηκε πολύ γρήγορα για να αφεθεί και πάλι στην τύχη του από την παντελή αδιαφορία των ντόπιων αρμοδίων.
Βρεθήκαμε στο πανέμορφο Πευκί στις αρχές Ιουλίου. Ήταν τότε μέρες γιορτής για τον οικισμό καθώς πραγματοποιούνταν ο 2ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης, ο οποίος αναβιώνει μια πραγματική ιστορία που συνέβη εκεί το 480πχ, κατά την ναυμαχία του Αρτεμισίου. Είχαν έρθει να λάβουν μέρος 250 κολυμβητές και κολυμβήτριες από δέκα διαφορετικές χώρες.
Φτάνοντας στην παραλία του Πευκί σε καλωσορίζει το ακριβές αντίγραφο του Θεού του Αρτεμισίου, ένα άγαλμα ύψους 2.08μ που βρέθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Αρτεμισίου και απεικονίζει τον Δία ή τον Ποσειδώνα. Το αυθεντικό άγαλμα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ το αντίγραφο τοποθετήθηκε στην παραλία του Πευκί πριν από μερικούς μήνες.
Όπως προαναφέραμε εκείνες τις μέρες το κλίμα ήταν γιορτινό στο Πευκί λόγω της μεγάλης διοργάνωσης του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης. Μάλιστα παρούσα ήταν και η μπάντα του Πολεμικού μας Ναυτικού, συνδέοντας την ιστορική Ναυμαχία του Αρτεμισίου, η οποία αποτελεί την πρώτη πολεμική σύγκρουση ναυτικών δυνάμεων στον κόσμο, με το σήμερα, τιμώντας τον κολυμβητικό άθλο και αναγνωρίζοντας τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου ως το πρωταρχικό σημείο έναρξης της Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού των Ελλήνων. Ένα βράδυ, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε μουσική συναυλία προς τιμή της Ναυμαχίας Αρτεμισίου και του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης.
Το πρόγραμμα δεν περιελάβανε εμβατήρια αλλά τραγούδια κυρίως από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ξεσηκώνοντας τους θεατές.
Όλα αυτά και άλλα πολλά θα τα ξαναζήσει το Πευκί και όλη η Βόρεια Εύβοια που θα αναγεννηθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ότι πιστεύουμε και θα γίνει ομορφότερη. Οι άνθρωποι της τα έφτιαξαν, οι άνθρωποι της θα τα ξαναφτιάξουν…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments