Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography
Σε μικρή απόσταση από την Άγρα και το διάσημο Ταζ Μαχάλ, βρίσκεται το Φατεχπουρ Σικρί. Πρόκειται για την αρχαία πρωτεύουσα της Ινδομογγολικής δυναστείας (Μουγκάλ) Ακμπάρ και αποτέλεσε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από το 1571 και για 15 χρόνια όπου μεταφέρθηκε 37χλμ μακρύτερα, στην Άγρα, πιθανότατα λόγω έλλειψης πρόσβασης σε νερό. Η πόλη είναι χτισμένη κυρίως σε έναν ερυθρό λόφο, με χαρακτηριστικό των κτιρίων το κόκκινο χρώμα, λόγω των πετρωμάτων ψαμμίτη της περιοχής. Η πόλη προστατεύεται από 6 χλμ τοίχους.
Στις μέρες μας αποτελεί μνημείο της Ουνέσκο. Φτάνοντας στη πόλη, το λεωφορείο ή αυτοκίνητο σε αφήνει λίγα χιλιόμετρα πιο έξω, κοντά στα τείχη, που από εκεί αυτοκίνητα με μηδενικούς ρίπους σε μεταφέρουν μέσα, έτσι ώστε να προστατευτεί το μνημείο. Στη διαδρομή υπάρχουν αρκετοί πλανόδιοι πωλητές με τα διάφορα τεχνάσματα που προσπαθούν να σου πουλήσουν τα πάντα αλλά και κάποιοι απατεώνες που θέλουν να σε ξεγελάσουν, πουλώντας σου εισιτήριο για ένα μνημείο το οποίο δεν έχει είσοδο, καθώς είναι τόπος λατρείας ακόμη και σήμερα.
Το μνημείο που ξεχωρίζει είναι αναμφισβήτητα το μαυσωλείο του Σαλίμ Κρίστι, ενός αγίου του Σουφισμού που προέβλεψε την γέννηση του γιου του αυτοκράτορα Άκμπαρ. Είναι και το μοναδικό μαρμάρινο μνημείο στον χώρο. Εθιμοτυπικά δένεις κορδονάκι μέσα στον τάφο υπέρ του αγίου αλλά και για ευχές, κάτι σαν το κέρμα στα σιντριβάνια του δυτικού πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική αλλά και οι λεπτομέρειες θυμίζουν σε αρκετά το Ταζ Μαχάλ σε μικρή βέβαια κλίμακα.
Υπάρχει επίσης το τζαμί Μασζίντ από τον 17ο αιώνα που το έχτισε ο αυτοκράτορας Σαχ Τζαχάν προς τιμήν της κόρης του. Το τζαμί λέγεται αλλιώς και τζαμί της Παρασκευής και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ινδία, προσελκύοντας εκατομμύρια πιστούς σε ετήσια βάση. Το τρίτο μεγάλο μνημείο είναι το Μπουλάντ Νταρβάσα ή αλλιώς πύλη της μεγαλοπρέπειας, την έχτισε ο Άκμπαρ για τη νίκη του στο Γκουτζαράτ. Πέρα από την συμμετρική αρχιτεκτονική της και τις λεπτομέρειες με λευκό και μαύρο μάρμαρο, εδώ υπάρχει μια περσική επιγραφή που αναφέρεται στον Ιησού και γράφει: “Ο Ισα (Ιησούς), γιος της Παναγίας, είπε: «Ο κόσμος είναι Γέφυρα, περάστε πάνω του, αλλά μην χτίσετε σπίτια επάνω του. Αυτός που ελπίζει για μια μέρα, μπορεί να ελπίζει για την αιωνιότητα. Αλλά ο κόσμος παραμένει μόνο μια ώρα. Περάστε το σε προσευχή για τα υπόλοιπα είναι αόρατα.”. Βέβαια υπάρχουν και στίχοι από το κοράνι.
Στον λόφο υπάρχουν πολλά ακόμη μικρότερα μνημεία όπως μιναρέδες, άλλοι τάφοι, κομμάτια του παλατιού και πολλά ακόμη. Ο προορισμός αυτός αποτελεί μια ευχάριστη μικρή στάση στη διαδρομή μας προς το Ταζ Μαχάλ.

 

 

 

 

 

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments