Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Καθώς το ήλιος και θάλασσα σιγά σιγά τελειώνει για φέτος, στην Κάλυμνο αρχίζουν τα ωραία. Και αυτό γιατί το νησί της Δωδεκανήσου, τις δυο τελευταίες δεκαετίες εκτός από νησί των σφουγγαράδων είναι πλέον και ένα διάσημο νησί αναρριχήσεων και αναρριχητών.
Οι ψηλοί γυμνοί και απότομοι βράχοι της Καλύμνου που κάποτε ενοχλούσαν το μάτι στη θέα τους, αποδείχθηκαν θησαυρός, καθώς αποτελούν από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία του πλανήτη και πόλος έλξης χιλιάδων αναρριχητών απ’ όλο τον κόσμο.
Η ποιότητα των βράχων, οι αναρριχητικές δυνατότητες που προσφέρουν, το ήπιο κλίμα, η απαράμιλλη θέα που προσφέρουν, έχουν κάνει διάσημο τον νησί στη διεθνή κοινότητα των ακραιφνών αναρριχητών. Πάνω από είκοσι χιλιάδες καταφθάνουν κάθε χρόνο να «χαρούν» τις διαδρομές στους βράχους της Καλύμνου, γεμίζοντας τα διαθέσιμα ξενοδοχεία και μάλιστα σε μια εποχή, φθινόπωρο και άνοιξη, που η Κάλυμνος τους χρειάζεται. Εκείνη την περίοδο το νησί αποκτά ζωντάνια καθώς οι περισσότεροι είναι νέοι αν και όπως μας είπε ξενοδόχος του νησιού, ο μεγαλύτερος αναρριχητής στο ξενοδοχείο της ήταν 82 ετών.
Γύρω από αυτή τη αθλητική και τουριστική δραστηριότητα έχουν αναπτυχθεί δεκάδες επιχειρήσεις για την υποστήριξη της, ενώ το βράδυ η νυχτερινή ζωή ζωντανεύει.
Κάθε φθινόπωρο πραγματοποιείται και διεθνές φεστιβάλ αναρρίχησης που προσελκύει ακόμη περισσότερους αναρριχητές απ’ όλο τον κόσμο. Οι διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί στους βράχους της Καλύμνου είναι πάνω από χίλιες και κάθε χρόνο προστίθενται πάνω από εκατό καινούργιες, παρόλο που λιγότερο από το 10% του ορεινού όγκου έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα αναρριχητικά, κυρίως στο δυτικό και βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Τα τελευταία χρόνια στο παιχνίδι μπήκε και η κοντινή Τέλενδος με την «Ράχη» της, η οποία προφέρει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες και προκλήσεις στους αναρριχητές.
Για την Κάλυμνο αυτή η ωραία ιστορία ξεκίνησε τυχαία στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα όταν την επισκέφτηκε για διακοπές ένας Ιταλός αναρριχητής. Το έμπειρο μάτι του, διέκρινε αμέσως τις δυνατότητες του νησιού στο αγαπημένο του άθλημα. Όταν επέστρεψε στην Κάλυμνο με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να δημιουργήσει τις πρώτες διαδρομές συνελήφθη, καθώς οι ντόπιοι νόμιζαν πως ήθελε κάτι να τους κλέψει. Όταν λύθηκε η παρεξήγηση, μια νέα μορφή τουρισμού ξεκίνησε στο νησί που στην πορεία αποδείχθηκε χρυσάφι.
 
Info…
Στην Κάλυμνο πήγαμε στα πλαίσια ενός press trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Silver Holidays, που ασχολείται με την οργάνωση ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων στον συγκεκριμένο προορισμό.
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments