Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι ένα από τα πιο διάσημα μνημεία του πλανήτη, ταυτισμένο με την «πόλη του φωτός και του έρωτα» το Παρίσι. Κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ από τον οποίο πήρε και το όνομα του.
Ο Πύργος του Άιφελ είναι σήμερα το σήμα κατατεθέν της γαλλικής πρωτεύουσας που όλοι θα επισκεφτούν τουλάχιστον την πρώτη φορά που θα πάνε στο Παρίσι. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1887 και τα εγκαίνια του έγιναν στις 31 Μαρτίου 1889. Για το κοινό άνοιξε στις 6 Μαΐου 1889 ως η είσοδος για την διεθνή έκθεση Universell με αφορμη της οποίας κατασκευάστηκε.
Με ύψος 325 μέτρα ήταν στην εποχή του το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο, μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ (Empire State Building) της Νέας Υόρκης το 1931.
Αν και το Παρίσι θα ήταν σήμερα πολύ φτωχότερο χωρίς τον Πύργο του Άιφελ, όταν κατασκευάστηκε δέχθηκε πολλά επικριτικά σχόλια, κυρίως από το τον καλλιτεχνικό κόσμο της γαλλικής πρωτεύουσας, που ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτούσε την κατεδάφιση του ως αντιαισθητικό. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.
Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μωπασσάν, λέγεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο, ενώ, ο ποιητής Πολ Βερλαίν άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει. Σήμερα, ο Πύργος προκαλεί το θαυμασμό όλων ως ένα εντυπωσιακό κομμάτι της διαρθρωτικής τέχνης.
Σήμερα είναι ένα αξιοθέατο παγκόσμιας εμβέλειας. Καθημερινά τον επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες και πολλοί από αυτούς ανεβαίνουν σε κάποιον από τους ορόφους του για να θαμάσουν την πανοραμική θέα του Παρισιού, αφού πρώτα περιμένουν για αρκετή ώρα στη μεγάλη ουρά που σχηματίζεται κάθε μέρα και πληρώσουν το τσουχτερό εισιτήριο. Δείτε σε φωτογραφία του άλμπουμ τον τιμοκατάλογο.
Μεταξύ του πύργου και της όχθης του Σηκουάνα, έχει δημιουργηθεί χωριό με καταστήματα πώλησης αναμνηστικών και street food για να φάτε στη σκιά του πύργου κυριολεκτικώς.
Συνήθως οι επισκέπτες φτάνουν πρώτα στο Τροκαντερό για να δουν πανοραμικά τον Πύργο, ωστόσο καλύτερη θέα έχετε από την απέναντι πλευρά, στο πάρκο Champ-de-Mars, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες που το φως του ήλιου βολεύει περισσότερο για φωτογραφίες. Από εκεί μπορείτε ευκολότερα να χωρέσετε τον Πύργο του Άιφελ σε κάποιο από τα φωτογραφικά πλάνα σας.
Επίσης πολλοί προτιμούν τη δεξιά όχθη του Σηκουάνα για φωτογραφίες με φόντο τον πύργο, ενώ έχουν στηθεί και πρόχειρα πλατώ για επετειακές φωτογραφήσεις.

Info…
Στο Παρίσι πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Athos Travel Center που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό με αναχωρήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και πολλά προγράμματα για την επερχόμενη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments