Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Τι γυρεύουν να εκτίθενται τα έπιπλα ενός γραφείου σε μια πινακοθήκη; Είναι τα αυθεντικά έπιπλα του γραφείου του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, ένα σπάνιο δείγμα του ελληνικού υλικού πολιτισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα. Σχεδιάστηκαν από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ καθ’ υπόδειξη και για λογαριασμό του Ερρίκου Σλήμαν για την κατοικία του στην Αθήνα, το «Ιλίου Μέλαθρον». Κατασκευάστηκαν στη Βιέννη το 1880 από ξύλο καρυδιάς.
Σήμερα βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και η ιστορία τους είναι η εξής: Το 1955 τα αγόρασε ο Λαρισαίο γιατρός Γεώργιος Κατσίγρας από τον παλαιοπώλη Στάθη Κυρλόγλου -αν και τα διεκδικούσε και η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη– για να τα τοποθετήσει έκτοτε στο γραφείο του, αρχικά στην κλινική και κατόπιν στο προσωπικό του ιατρείο. Συνοδεύονται από τρία χάλκινα αγάλματα –της Πηνελόπης, του Διονύσου και ενός ιππέα. Τα δώρισε στη δημοτική πινακοθήκη που φέρει το όνομα του μαζί με εκατοντάδες πίνακες και βιβλία που αποτέλεσαν την αιτία να δημιουργηθεί αυτή η σπουδαία πινακοθήκη στη Λάρισα.
Είναι ένας από τους μικρούς θησαυρούς που είναι διάσπαρτοι στην Ελλάδα αλλά σπάνια ακούμε κάτι γι΄ αυτούς εκτός και να τους συναντήσουμε σε κάποια περιήγηση.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments