Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Καθώς τα τουριστικά λεωφορεία με Έλληνες εκδρομείς προσεγγίζουν συνήθως νωρίς το πρωί την Κωνσταντινούπολη, η πρώτη στάση που κάνουν είναι στην Παναγία την Μπαλουκλιώτισσα ή την Ζωοδόχο Πηγή του Μπαλουκλί. Το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει το Μοναστήρι, την Εκκλησία και το Αγίασμα και πήρε την ονομασία του από την τουρκική λέξη balık που σημαίνει ψάρι.
Βρίσκεται έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα “παλάτια των πηγών”, στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη.
Ίσως κανέναν άλλο μοναστήρι και αγίασμα δεν είναι προικισμένο με τόσες πολλές ιστορίες και θρύλους όσο αυτό της Παναγίας της Μπαλουκλιώτισσας και που θα ακούσετε σαν το επισκεφτείτε.
Το 559 ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, θεραπευμένος από λιθίαση κάνοντας χρήση του νερού της Πηγής, έχτισε το Ναό με υλικά που είχαν περισσέψει από την Αγία Σοφία. Ο ναός καταστράφηκε από τότε τέσσερις φορές και ξαναχτίστηκε πέντε. Η τελευταία ανοικοδόμηση του, ολοκληρώθηκε το 1835 και παραμένει έτσι από τότε.
Αυτό που ενισχύει ακόμη περισσότερο την ιστορικότητα του μοναστηριού, είναι ότι στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών καθώς και άλλα ταφικά μνημεία που διηγούνται την μακραίωνη ιστορία του ελληνισμού της Πόλης. Η θέα τους προκαλεί δέος. Το Αγίασμα, βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη Πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο.
Σε ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού από τον Αυτοκράτορα Λέοντα, καθιερώθηκε η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδας.
Αν ποτέ την επισκεφτείτε φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο για να ακούσετε όλες αυτές τις ιστορίες και τους θρύλους που συνοδεύουν την κατασκευή του ναού και το αγίασμα.

Info…
Οι φωτογραφίες είναι από διαδοχικές επισκέψεις που κάναμε στην Παναγία την Μπαλουκλιώτισσα στα πλαίσια εκπαιδευτικών ταξιδιών που διοργάνωσε στην Πόλη το τουριστικό γραφείο Mentor Travel Specialists, που ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο προορισμό διοργανώνοντας εκδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments