Το Μοναστήρι που φυλάσσεται το καρφί της σταυρώσεως του Χριστού…

Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Το γυναικείο μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Θάσο είναι ένας εκ των πιο «δημοφιλών» προορισμών του νησιού. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Θάσου κοντά στην περιοχή της Αλυκής και έχει θέα το απέραντο μπλε του Aιγαίου και το Άγιο Όρος. Λέγεται ότι η Μονή ιδρύθηκε το 1110 μ.Χ από τον ασκητή Λουκά στον οποίο παρουσιάστηκε με όραμα ο Αρχάγγελος Μιχαήλ.
Η Μονή είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού με μαγευτική θέα που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείς και να απολαύσεις. Η ατμόσφαιρα δεν είναι ιδιαίτερα κατανυκτική όπως θα περίμενε κανείς σε ένα μοναστήρι, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο που γεμίζει κόσμο. Όμως, στο εσωτερικό κομμάτι του ναού που υπάρχει εκεί, μπορεί κανείς να προσκυνήσει κομμάτι του Τίμιου Ήλου, του καρφιού δηλαδή του δεξιού χεριού της σταυρώσεως του Χριστού, το οποίο προσέφερε στη Μονή ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Νικηφόρος Βοτανειάτης. Η εικόνα εντός της οποίας φυλάσσεται ο Τίμιος Ήλος, είναι γεμάτη με τάματα και πιστούς μπροστά της που την προσκυνούν με μεγάλη ευλάβεια.
Η θέα που συναντά κανείς από το «μπαλκόνι» της Μονής, κόβει την ανάσα και σε κάνει να αναλογίζεσαι πόση είναι η ομορφιά της Ελλάδας!

Info…

Η Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. Αγίασμα μπορεί να βρει κανείς πριν την είσοδο στη Μονή.
Η ενδυμασία για την είσοδο είναι συγκεκριμένη. Μακριά ρούχα για άντρες και γυναίκες. Σε περίπτωση που δεν είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, ρούχα προσφέρονται εκεί τα οποία επιστρέφονται κατά την έξοδο.

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments