Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Δεν είναι ο παλιότερος δρόμος της Ευρώπης είναι όμως παλαιότερος δρόμος που διατηρείται στην αρχική του μορφή. Πρόκειται για την διάσημη οδό των Ιπποτών στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Έχει μήκος 200 περίπου μέτρα και πλάτος έξι μέτρα. Όταν κατασκευάστηκε συνέδεε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Κάστρου με το παλάτι του μεγάλου Μάγιστρου και την κοινοβιακή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
Εκατέρωθεν της οδού υπήρχαν τα καταλύματα των Ιπποτών, χωρισμένα ανάλογα με τη γλώσσα που μιλούσαν οι ιππότες που απάρτιζαν το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών, καθώς και άλλα κτίρια που εξυπηρετούσαν την καθημερινότητα του τάγματος. Αν και τα κτίρια αυτά έχουν αποκτήσει πλέον νέα χρήση, τα οικόσημα τους βρίσκονται ακόμη στην πρόσοψη.
Μετά τις καταστροφές από την πρώτη πολιορκία των Οθωμανών το 1480 και τον σεισμό που ακολούθησε το 1481, η μεσαιωνική πόλη ανοικοδομήθηκα συστηματικά με κτίρια υστερογοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού με τοπικά ροδίτικα χαρακτηριστικά, όπως το κατάλυμα της γλώσσας της Γαλλίας (σήμερα είναι το προξενείο της Γαλλίας).
Το 1523 μετά τη δεύτερη πολιορκία, η Ρόδος περιήλθε στην κυριαρχία των Οθωμανών. Οι κατοικίες στην μεσαιωνική πόλη απέκτησαν ανατολίτικα χαρακτηριστικά. Οι εκκλησίες έγιναν τζαμιά, το παλάτι του μεγάλου Μάγιστρου φυλακή και το νοσοκομείο των ιπποτών στρατώνας. Ωστόσο την περίοδο της ιταλοκρατίας (1912-1947) τα ιστορικά κτίρια των ιπποτών αποκαταστάθηκαν, καθώς αφαιρέθηκαν από τις όψεις οι προσθήκες που τους έδιναν ανατολίτικα χαρακτηριστικά.
Σήμερα στην οδό των Ιπποτών που ξεκινά από την πλατεία του αρχαιολογικού μουσείο και καταλήγει στο παλάτι του μεγάλου Μάγιστρου, δεν κυκλοφορούν οι ιππότες με τα άλογα τους. Κυκλοφορούν χιλιάδες τουρίστες που νιώθουν την επιρροή αυτού του μοναδικού μεσαιωνικού δρόμου γεμάτου ιστορίες και μύθους.
Όταν τον επισκεφτείτε καλό είναι να μην περιοριστείτε μόνο στον κεντρικό του άξονα αλλά να περιπλανηθείτε στα μεσαιωνικά στενά που καταλήγουν στην οδό των Ιπποτών, με όμορφα κτίσματα με τις λουλουδιασμένες αυλές, καμάρες, οικόσημα και περίτεχνες κατασκευές.
Για μια ακοή φορά θα γράψουμε στα Omorfa Taxidia πως είναι απαράδεκτο στον ιστορικό αυτό δρόμο να κυκλοφορούν και ενίοτε να παρκάρουν αυτοκίνητα. Όσοι έχουν το προνόμιο να ζουν μέσα στην παλιά πόλη, θα πρέπει να καταλάβουν πως αυτό απαιτεί και κάποιες θυσίες.

Info…
Στη Ρόδο πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που διοργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Choice Travel, σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης και την Aegean Airlines.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments