Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα πιο φημισμένα χωριά της Εύβοιας είναι το Προκόπι. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με τη Βόρεια Εύβοια σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
Ιδρύθηκε μετά τον 17ο αιώνα και οι κάτοικοι του ταλαιπωρήθηκαν αρκετά όχι μόνο από την Οθωμανική κατοχή αλλά και τους μετέπειτα τσιφλικάδες που «αγόρασαν » το τσιφλίκι του Αχμέτ Αγά (τούρκος διοικητής) από την Ελληνική κυβέρνηση. Έτσι οι ντόπιοι που πολέμησαν για την ελευθερία τους, απέκτησαν νέους αφεντάδες.
Το όνομα και η μοίρα του χωριού (μέχρι τότε ονομάζονταν Αχμέτ Αγά) άλλαξε όταν εγκαταστάθηκαν σ΄αυτό προσφυγές από το Προκόπι της Καππαδοκίας οι οποίοι έφεραν μαζί τους το σκήνωμα του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου.
Από το 1930 και για τριάντα χρόνια χτίζονταν η εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο, ο οποίος θεωρείτε από τους πιο θαυματουργούς.
Έκτοτε το Προκόπι πρόκοψε καθώς χιλιάδες πιστοί (τα τελευταία χρόνια και από τη Ρωσία και άλλες ορθόδοξες χώρες) επισκέπτονται την εκκλησία για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου.
Ακόμη και αυτή την περίοδο της πανδημίας που ο κόσμος περιόρισε δραματικά τα ταξίδια του, το Προκόπι έχει επισκέπτες.
Γύρω από την εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου, έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία από καταστήματα παντός είδους. Καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια, καταστήματα αναμνηστικών και εκκλησιαστικών ειδών κλπ. Πολλές ταβέρνες εφαρμόζοντας το δικό τους εγχώριο μάρκετινγκ, βγάζουν τις ψησταριές τους στο πεζοδρόμιο και ψήνουν σουβλάκια, διασκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα ένα σύννεφο τσίκνας.
Αν και στο Προκόπι θα πάτε για τη χάρη του Αγίου Ιωάννη, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη γύρω περιοχή όπου η φύση οργιάζει. Το πλατανόδασος δεξιά και αριστερά στην κύτη του ποταμού Κηρέα είναι μοναδικής ομορφιάς ενώ η περιοχή θυμίζει τα Τέμπη σε μικρογραφία.

Info…

Κάθε χρόνο στις 27 Μαΐου, τελείται λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου, ενώ την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη γίνετε μεγάλη γιορτή εις ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού το 1970.
Το Προκόπι απέχει από τη Χαλκίδα 48 χιλιόμετρα και από τα λουτρά Αιδηψού 60 χιλιόμετρα. Από τη Νότιο και Δυτική Ελλάδα θα πάτε μέσω Χαλκίδας. Από τη Βόρειο και Κεντρική Ελλάδα θα πάτε μέσω Αιδηψού χρησιμοποιώντας το πορθμείο Γλύφας – Αγιόκαμπου.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments