Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όταν κάποτε επισκεφτείτε το Παρίσι ένα είναι σίγουρο. Θα περπατήσετε στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων την γλυκοτραγουδισμένη Avenue des Champs-Élysées. Ειναι η κεντρικότερη λεωφόρος της γαλλικής πρωτεύουσας, η πιο πολυσύχναστη και η πιο τουριστική.
Έχει μήκος 1,9 χιλιόμετρα και πλάτος 70 μέτρα. Ξεκινά από την πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ, όπου βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου και καταλήγει στην πλατεία Κονκόρντ (Πλατεία Ομονοίας) με τον χαρακτηριστικό οβελίσκο του Λούξορ.
Γεμίζει καθημερινά, ιδιαίτερα της νυχτερινές ώρες, από ντόπιους και τουρίστες. Περπατώντας στα πολύ φαρδιά και άνετα πεζοδρόμια, ο επισκέπτης θα δει πολλά καφέ, εστιατόρια, χώρους θεαμάτων αλλά κυρίως εμπορικά καταστήματα που λόγω των ακριβών ενοικίων έχουν την άδεια να είναι ανοιχτά κάθε μέρα μέχρι τις 11 το βράδυ. Καταστήματα με γνωστά μπραντ ρούχων, καλλυντικών κλπ είναι παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, προσδοκώντας το τουριστικό χρήμα. Οι τιμές στη Λεωφόρο είναι από τις πιο ακριβές στη γαλλική πρωτεύουσα.
Η Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων είναι γνωστή επίσης για τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου, ημέρα εθνικής εορτής της Γαλλίας.
Ο δρόμος σχεδιάστηκε αρχικά το 1667 από τον Αντρέ Λε Νοτρ ως επέκταση του κήπου του Κεραμεικού. Αρχικά ονομάστηκε ο Μεγάλος δρόμος ή ο Μεγάλος περίπατος. Το σημερινό όνομα των Ηλυσίων Πεδίων το πήρε το 1709 εμπνευσμένο από την Ελληνική Μυθολογία καθώς για τους αρχαίους Έλληνες, τα Ηλύσια Πεδία ήταν μία από τις περιοχές του Άδη, προορισμένη για τις ψυχές των ηρώων και των ενάρετων, δηλαδή κάτι σαν παράδεισος.

Info…
Στο Παρίσι πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Athos Travel Center που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό με αναχωρήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments