Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Φτάνοντας στην Πόθια την πρωτεύουσα της όμορφης Καλύμνου, καταλαβαίνεις αμέσως γιατί αυτό το νησί έχει ταυτιστεί με τα σφουγγάρια. Τα βλέπεις παντού. Ωστόσο πρόκειται για το νησί των σφουγγαράδων και όχι των σφουγγαριών.
Στις καλές εποχές μέχρι και τεσσεράμισι χιλιάδες κάτοικοι του νησιού ταξίδευαν κάθε χρόνο στη Μεσόγειο για να φέρουν στο νησί τον πολύτιμο καρπό της θάλασσας. Μια τέχνη που πέρασε από γενιά σε γενιά αλλά τις τελευταίες δεκαετίες νικήθηκε από την εξέλιξη της ζωής και την κλιματική αλλαγή που περιόρισε δραματικά τη σοδειά. Στις μέρες μας ελάχιστοι είναι αυτοί που ασχολούνται στην Κάλυμνο με την αλίευση των σφουγγαριών.
Παρ΄όλα αυτά η Κάλυμνος παραμένει το σημαντικότερο κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου σφουγγαριών. Τώρα πλέον τα σφουγγάρια εισάγονται ακατέργαστα από διάφορες περιοχές του πλανήτη, στην Κάλυμνο γίνεται η επεξεργασία τους και στη συνέχεια εξάγονται και πάλι. Οι ντόπιοι λένε πως τα μυστικά τη επεξεργασίας του σφουγγαριού είναι πιο πολλά και από τις τρύπες του.
Σε καταστήματα της Πόθιας θα μάθετε τα πάντα για το σφουγγάρι, το πώς αλιεύετε και γίνεται η επεξεργασία του και θα αγοράσετε τα καλύτερα φυσικά σφουγγάρια του κόσμου, που όπως λένε οι ντόπιοι είναι τα ελληνικά, δηλαδή αυτά που αλιεύονται στις ελληνικές θάλασσες.
Η Πόθια ή Κάλυμνος ή Ποθαία ή Χώρα, είναι μια πόλη 13 χιλιάδων κατοίκων και βασικό λιμάνι του νησιού. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά ενός βραχώδους βουνού. Αρχικά αναπτύχθηκε γύρω από το Κάστρο της Χώρας ή Μεγάλο Κάστρο Καλύμνου, αλλά στη συνέχεια κατηφόρισε προς τη θάλασσα και τώρα αναπτύσσεται τουριστικά γύρω από το λιμάνι της.
Ως εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, η Πόθια προσφέρει τα πάντα στον επισκέπτη. Γύρω από το λιμάνι έχουν αναπτυχθεί παντός είδους καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουριστικών ειδών.
Στα αξιοθέατα της είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου, που οι θησαυροί του μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του νησιού από την αρχαιότητα, το Ναυτικό Μουσείο όπου παρουσιάζεται η μεγάλη ναυτιλιακή δραστηριότητα των Καλύμνιων, η σπογγαλιεία, ενώ εκτίθενται αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων, και το Αρχοντικό της οικογένειας Βουβάλη, για να πάρετε μια γεύση σχετικά με τη νησιωτική αστική αρχιτεκτονική της Καλύμνου.
Σε εκκλησίες της Καλύμνου θα δείτε έργα μεγάλων Καλύμνιων ζωγράφων, ενώ στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται στην προκυμαία της Πόθιας, θα δείτε το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο της, το οποίο είναι φιλοτεχνημένο από τον σπουδαίο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.
Για τον επισκέπτη η Πόθια αποτελεί βάση για να εκδράμετε και να ανακαλύψετε όλες τις ομορφιές της Καλύμνου. Κοντά στην Πόθια βρίσκονται πολλές παραλίες, μεταξύ των οποίων και τα Θέρμα, μια περιοχή με θερμοπηγές που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.
 
Info…
 
Στην Κάλυμνο πήγαμε στα πλαίσια ενός press trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Silver Holidays, που ασχολείται με τον συγκεκριμένο προορισμό.
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments