Κείμενο-φωτογραφίες-βίντεο: Πάνος Γεωργιάδης

Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή αλλά και παράξενα ιερά προσκυνήματα που έχουμε πραγματοποιήσει στα διάφορα ταξίδια μας σε όλο τον κόσμο, είναι αυτό της Παναγίας της Γουαδαλούπης στο Μεξικό. Αναφέρεται επίσης και ως «Γουαδελούπης». Κι αυτό διότι η εικόνα της Παναγίας είναι κρεμασμένη ψηλά και μακριά από τους πιστούς. Ενώ για την εύρυθμη και συνεχή ροή των προσκυνητών, λειτουργεί ένας κυλιόμενος διάδρομος! Έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός αφού καθημερινά είναι οι χιλιάδες οι πιστοί που επισκέπτονται αυτό το σημείο.
Βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας της χώρας, την Πόλη του Μεξικού. Για τους καθολικούς Μεξικανούς αλλά τους χριστιανούς των άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, η Παναγία της Γουαδαλούπης αποτελεί ίσως ένα από τα πιο σημαντικά, λατρεμένα και αγαπημένα σύμβολα της κουλτούρας τους. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι η ίδια η ταυτότητά τους. Σύμφωνα με την παράδοση στα περίχωρα της πόλης και γύρω στο 1531, εμφανίστηκε η Παναγία σαν όραμα, μπροστά σε έναν βοσκό με το όνομα Χουάν Ντιέγκο, ο οποίο αργότερα αγιοποιήθηκε. Ήταν τυλιγμένη με έναν μανδύα των Αζτέκων αλλά και του μίλησε στην ίδια γλώσσα, ζητώντας του να κτιστεί εκεί μια εκκλησία προς τιμήν της.

Για τους Μεξικανούς ενσαρκώθηκε με χαρακτηριστικά που ταίριαζαν στους σκουρόχρωμους ιθαγενείς, σε μια δύσκολη περίοδο από την Ισπανική κατοχή. Οι τέσσερις εμφανίσεις της “Virgen Morena” (Μελαχρινή Παρθένα) στον Ντιέγκο, αποτελούν την αιτία κατασκευής της μεγαλοπρεπούς βασιλικής, όπου φυλάσσεται το “tilma” (ο μανδύας από ίνες “ayate”, ένα χοντρό ύφασμα κατασκευασμένο από φύλλα κάκτου) μαζί με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Το 1754 ανακηρύχθηκε ως προστάτιδα της Νέας Ισπανίας, όπως ονομαζόταν τότε το Μεξικό. Αργότερα το 1810 αποτέλεσε σύμβολο του κινήματος ανεξαρτησίας του Μεξικού, όταν ο κληρικός Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια ύψωσε στο λάβαρό του την εικόνα της Παναγίας.
Η σύγχρονη και μεγαλοπρεπής αυτή βασιλική εγκαινιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1976, ενώ τρία χρόνια αργότερα, ο Αγιοποιημένος πλέον Πάππας Ιωάννης Παύλος ο Β’ χαιρέτησε από ειδική εξέδρα τις εκατοντάδες χιλιάδες Μεξικανών, που συνέρρευσαν για να παρακολουθήσουν το κήρυγμά του. Η σημασία της Παναγίας τς Γουαδαλούπης είναι αντάξια της σημαίας της χώρας, συμβολίζοντας την αρμονική κοινή συνύπαρξη ανθρώπων που έχουν διαφορετική πολιτιστική κουλτούρα. Επιπλέον και για τις χώρες της λατινικής Αμερικής η Παναγία συμβολίζει τη μητρότητα. Στις 12 Δεκεμβρίου αλλά και κάθε Δεκαπενταύγουστο, γίνεται κυριολεκτικά χαμός με λιτανείες και άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις, προσελκύοντας αμέτρητους πιστούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Παναγίας της Γουαδαλούπης θεωρείται ως ο 3ος σε επισκεψιμότητα ιερός χώρος σε όλο τον κόσμο, αφού κάθε χρόνο περνούν από εκεί περίπου είκοσι εκατομμύρια προσκυνητές. Η εικόνα της θαυματουργής για τους πιστούς εικόνας, είναι πάνω σε ένα μισοφέγγαρο. Μας θυμίζει ότι το φεγγάρι υπήρξε πανάρχαιο σύμβολο θηλυκών θεοτήτων. Η εικόνα της διαμορφώθηκε όταν χριστιανικά στοιχεία συγχωνεύτηκαν με τη θεά Tonantzin των αυτόχθονων κατοίκων.

Info…
Στο Μεξικό ταξιδέψαμε με το Cosmorama Travel στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού (fam trip). Το συγκεκριμένο γραφείο ειδικεύεται σε εκδρομικά πακέτα, τόσο στο Μεξικό αλλά και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments