Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αναφερθήκαμε σε άλλη ανάρτηση στην Βυτίνα, το όμορφο κεφαλοχώρι της ορεινής Αρκαδίας που πρωτοστατεί στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ένας από τους σημαντικότερους επισκέψιμους χώρους της Βυτίνας είναι το εξαιρετικό λαογραφικό της μουσείο.
Το Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας, ιδρύθηκε το 1986 από τις ιδιωτικές συλλογές των δύο ιδρυτών του, του δάσκαλου-συγγραφέα-λαογράφου Λεωνίδα Αναγνωστόπουλου και του κουρέα-ανταποκριτή της τοπικής εφημερίδας Σωτήρη Κούκα.
Θα το βρείτε εύκολα καθώς στεγάζεται σε ένα πετρόκτιστο κτίριο στην κεντρική πλατεία του χωριού που κατασκεύασε ο τοπικός Δήμος με την οικονομική ενίσχυση για την ολοκλήρωσή του της Μαριάνας και της Ανδριάνας Παπαηλίου. Σήμερα την ευθύνη της λειτουργίας του έχει ο Πολιτιστικός σύλλογος «Κων/νος Παπαρρηγόπουλος».
Το μουσείο είναι μικρό αλλά αρκετό για να χωρέσει περίπου χίλια εκθέματα που διηγούνται την δύσκολη καθημερινότητα των ντόπιων τους προηγούμενους αιώνες, τότε που κάθε μέρα ήταν ένας σκληρός αγώνας για την επιβίωση. Εκτίθενται αυθεντικά γεωργικά και υλοτομικά εργαλεία, παλαιές μηχανές, οικιακά σκεύη, εκκλησιαστικά είδη, υφαντά, κεντήματα, τοπικές φορεσιές, έπιπλα, ένας πλήρης αργαλειός, φωτογραφίες και ενθύμια κατοίκων της περιοχής. Ένα μέρος του είναι και ιστορικό μουσείο, καθώς τα εκθέματα του έχουν ιστορική αξία, κυρίως από την περίοδο της επανάστασης του 1821 και μετά.
Σήμερα το μουσείο λειτουργεί χάρη στην εθελοντική προσπάθεια του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Φώτη Κατσούλα. Έχοντας εξαιρετικές γνώσεις και ένα ιδιαίτερο αφηγηματικό χάρισμα, κάθε ξενάγηση του κ. Φώτη είναι ένα απολαυστικό μάθημα λαογραφίας και ιστορίας. Μπορεί να διηγηθεί τουλάχιστον μια ιστορία για κάθε έκθεμα από την οποία θα μάθετε πολλά, ακόμη και για την σημερινή καθημερινή ζωή. Γιατί λέμε βρέχει με το τουλούμι, πως προέκυψε η φράση «κάνε τουμπεκί», γιατί οι παλαιότεροι όταν τους ρωτούσαν πόσα παιδιά έχεις έλεγαν τρία και ένα στην κούνια; Πως προέκυψε η φράση «βάστα τούρκο να γεμίσω» και γιατί το τσαρούχι ήταν μέρος του οπλισμού των Ελλήνων της επανάστασης; Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε στην ευχάριστη ξενάγηση του κ. Φώτη.

Info…

Το μουσείο είναι ανοιχτό κάθε σαββατοκύριακο και αργίες μετά τις 11πμ έως 6μμ. Τις καθημερινές θα αναζητήσετε τον κ. Φώτη στα γραφεία της κοινότητας που βρίσκονται παρα δίπλα για να σας ανοίξει και να σας ξεναγήσει. Το εισιτήριο εισόδου είναι συμβολικό καθώς κοστίζει μόλις ένα ευρώ.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments