Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα από τα ωραιότερα κτίρια στη γαλλική πρωτεύουσα είναι αυτό με το ελληνικό όνομα Πάνθεον. Βρίσκεται στο 5ο Διαμέρισμα, του Παρισιού, στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν. Αν και ο αρχικός σκοπός για την ανέγερση του κτιρίου ήταν να γίνει η μεγαλοπρεπής εκκλησία της πολιούχου του Παρισιού, της Αγίας Γενοβέφας που θα φιλοξενούσε τα οστά της, τελικά μετατράπηκε σε ένα μαυσωλείο που φιλοξενεί τα οστά επιφανών Γάλλων.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1757, μετά από ένα τάμα στην Αγία Γενοβέφα του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου. Λόγω διαφόρων προβλημάτων πέρασαν 34 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αυτό έγινε το 1791 και ενώ είχε ξεκινήσει η γαλλική επανάσταση και βρισκόταν σε εξέλιξη. Η τότε γαλλική εθνοσυνέλευση πήρε την απόφαση το κτίριο να μετατραπεί από εκκλησία σε μαυσωλείο για τους επιφανείς Γάλλους. Ο Γάλλος πολιτικός και ρήτορας Μιραμπώ που υπήρξε ο Πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης ήταν ο πρώτος του οποίου η σορός εναποτέθηκε στο νέο κτίσμα, στις 4 Απριλίου 1791.
Δύο φορές μετά το 1791 το οικοδόμημα μετατράπηκε και πάλι σε ναό, πριν γίνει οριστικά ένα μέρος αφιερωμένο στα μεγάλα πνεύματα της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα το μη θρησκευτικό μαυσωλείο φιλοξενεί τα λείψανα όχι μόνο διακεκριμένων Γάλλων πολιτών αλλά και μερικών αλλοεθνών. Ανάμεσα στους επιφανείς Γάλλους που είναι θαμμένοι στο Πάνθεον είναι ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Βολταίρος, ο Jean Monnet, η Μαρία και ο Πιέρ Κιουρί και ο Εμίλ Ζολά. Η επιγραφή πάνω από την είσοδο αναφέρει: AUX GRANDS HOMMES LA PATRIE RECONNAISSANTE «Στους μεγάλους άνδρες της, η ευγνωμονούσα πατρίδα».
Η κάτοψη του εντυπωσιακού κτιρίου θυμίζει ελληνικής διάταξης σταυρό, με 110 μέτρα μήκος και 85 μέτρα πλάτος. Ο μεγάλος θόλος φθάνει σε ύψος τα 83 μέτρα. Στην εντυπωσιακή κεντρική είσοδο δεσπόζει μια σειρά από κίονες κορινθιακού ρυθμού.
Το Πάνθεον είναι διάσημο και για έναν άλλο λόγο. Το 1851 ο φυσικός Λεόν Φουκώ έκανε εκεί το διάσημο πείραμα του «Πείραμα του Φουκώ», με το οποίο απέδειξε την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Αυτό έγινε αναρτώντας ένα Εκκρεμές μήκους 67 μέτρων από τον κεντρικό θόλο. Σήμερα το αρχικό εκκρεμές του Φουκώ φυλάσσεται στο Μουσείο Τεχνών και Επιτηδευμάτων, αλλά ένα αντίγραφο υπάρχει σε κοινή θέα στο Πάνθεον.

Info…
Το κτίριο βρίσκεται κοντά στο διάσημο πανεπιστήμιου της Σορβόννης και στους εντυπωσιακούς κήπους του Λουξεμβούργου.
Η είσοδος κοστίζει 11.5 ευρώ ωστόσο για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως 25 ετών είναι δωρεάν όπως και για νέους 18 ετών ανεξαρτήτου εθνικότητας.
Από την κιονοστοιχία που βρίσκεται ψηλά και γύρω από το θόλο του κτιρίου, μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετική θέα του Παρισιού. Θα χρειαστεί ωστόσο να πληρώσετε συν τρία ευρώ.
Στο Παρίσι πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Athos Travel Center που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό με αναχωρήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments