Κείμενο – Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Το κάστρο του Πλαταμώνα είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα κάστρα του ελλαδικού χώρου. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ολύμπου, σε στρατηγική θέση από την οποία ελέγχει το πέρασμα από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία, σε ένα λόφο πάνω από τη θάλασσα. Η απόσταση του από την πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μόνο 100 χιλιόμετρα.
Χτίστηκε κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας στην θέση της Αρχαίας Ηράκλειας, από τον Λομβαρδό Σταυροφόρο Ρολάντο Πίκε ή Πίσκια μεταξύ του 1204-1222. Το όνομα «Πλαταμώνας», όπως ονομάζεται όλη η περιοχή σήμερα, σημαίνει βραχώδη άκρα επί της θαλάσσης και επιβεβαιώνει την ιδιότητα του. Καταλήφθηκε από Βυζαντινούς, Οθωμανούς και για μικρό διάστημα από Έλληνες, όμως ουδέποτε καταστράφηκε χάριν της στρατηγικής του θέσης.
Ο περιβόητος μεγάλος πύργος του είναι το χαρακτηριστικό του καθώς δεσπόζει από μεγάλη χιλιομετρική απόσταση. Έχει ύψος 16 μέτρα και για λόγους ασφαλείας έχει χτιστεί σε ύψος 2 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους. Βρίσκεται εντός μίας «εσωτερικής αυλής» στην οποία εισέρχεσαι από μία πολύ μικρή είσοδο.
Όλη η καταπράσινη έκταση του κάστρου έχει φυσική σκιά από τα επιβλητικά δέντρα που στέκονται εκεί και υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Info…

Σήμερα ο χώρος είναι επισκέψιμος από το κοινό και προσφέρεται και για εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Ολύμπου.
Η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και υπάρχουν εκπτώσεις και μηδενικά εισιτήρια για ειδικές κατηγορίες.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments