Κείμενο- Φωτογραφίες : Βάσω Τζιτζικάκη

Το νησί των Ιωαννίνων βρίσκεται στη λίμνη Παμβώτιδα. Είναι ένα από τα δυο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στη Ελλάδα και ο πληθυσμός του είναι περίπου 200 κάτοικοι. Ο οικισμός του είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός καθώς τα σπίτια του έχουν χτιστεί συμφώνα με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική που χαρακτηριστικό της είναι οι στέγες από σχιστόλιθο.
Ενώ οι ιστορικές αναφορές για το νησί ξεκινούν από τον 13ο αιώνα, περισσότερη φήμη απέκτησε την εποχή του Αλή Πασά όπου εκεί βρισκόταν η «εξοχική» του κατοικία με τη σύζυγο του Βασιλική που δολοφονήθηκε το 1822 στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.
Σήμερα, αποτελεί τουριστική ατραξιόν με πολλούς εκδρομείς να το επισκέπτονται καθημερνά. Υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν τις σπεσιαλιτέ της περιοχής που είναι τα βατραχοπόδαρα, τα χέλια και τα διάφορα ψάρια της λίμνης.
Πολλοί σύλλογοι φτιάχνουν παραδοσιακά γλυκά με τον γιαννιώτικο μπακλαβά να πρωταγωνιστεί και τα πωλούν. Ακόμα, η τέχνη της αργυροτεχνίας κυριαρχεί σε όλη την περιοχή των Ιωαννίνων (όπου υπάρχει και μουσείο Αργυροτεχνίας μοναδικό στην Ελλάδα) και από την οποία προκύπτουν διάφορα κοσμήματα με χαρακτηριστικά τα ασημένια δαχτυλίδια και σκουλαρίκια.

Info…
Η μετάβαση στο νησάκι είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς από την πλατεία Μαβίλη των Ιωαννίνων ανά μισή ώρα φεύγουν καραβάκια από και προς το νησάκι με εισιτήριο 2 ευρώ ανά διαδρομή (και 1.5 ευρώ το φοιτητικό). Η διαδρομή διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments