Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί στη χώρα μας που σπάνια ακούμε κάτι γι’ αυτούς στα ΜΜΕ. Πολλοί τους υποτιμούν καθώς δεν είναι στην πρώτη σειρά του τουριστικού χάρτη. Ωστόσο αναπτύσσονται συνεχώς, πετυχαίνοντας επιδόσεις που θα ζήλευαν αρκετοί προβεβλημένοι προορισμοί. Ένας από αυτούς είναι η Παραλία Οφρυνίου που οι περισσότεροι τη γνωρίζουν με το παλιό της όνομα ως Τούζλα.
Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Νομού Καβάλας, αν και τουριστικά έχει σχέση περισσότερο με τους νομούς Σερρών και Δράμας, καθώς από εκεί ήταν οι πρώτοι παραθεριστές του Οφρυνίου με τα πρώτα εξοχικά. Σήμερα η πλειοψηφία των παραθεριστών είναι βαλκάνιοι, κυρίως Βούλγαροι, που έχουν αγοράσει εκατοντάδες σπίτια στην Παραλία Οφρυνίου.
Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες να γίνει και τουριστικός προορισμός, δηλαδή εκτός από παραθεριστές να προσελκύει πιο συστηματικά και τουρίστες, όχι μόνο από τα βαλκάνια αλλά και χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Δεν είναι εύκολο καθώς απαιτείται ένα ποιοτικό άλμα σε νοοτροπίες, αντιλήψεις, αισθητική, υποδομές, οργάνωση και τόσα άλλα.
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας γίνεται από τον Όμιλο Κουρτίδη, που με βάση το Οφρύνιο δραστηριοποιείται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία στο χώρο της θερινής κατοικίας, του real estate και της φιλοξενίας. Ωστόσο γι΄αυτή την προσπάθεια θα αναφερθούμε σε προσεχή ανάρτηση.
Στα πλεονεκτήματα που διαθέτει το Οφρύνιο είναι η μεγάλη του ακτογραμμή και η εύκολη πρόσβαση καθώς βρίσκεται δίπλα στην Εγνατία οδό. Επίσης αποτελεί βάση για εξερεύνηση της γύρω περιοχής που έχει πάρα πολλά να δείξει στον επισκέπτη. Την Αμφίπολη με το μουσείο της, το σπήλαιο της Αλιστράτης, το φαράγγι του Αγγίτη, τα Στάγειρα, επισκέψιμα οινοποιία, δραστηριότητες στο Παγγαίο και τόσα άλλα που γεμίζουν δημιουργικά τον τουριστικό χρόνο. Στο μεταξύ κάποια στιγμή αναμένεται να ανοίξει στους επισκέπτες και ο πολύ κοντινός Λόφος Καστά με τον αινιγματικό τύμβο του, οπότε η επισκεψιμότητα θα εκτιναχθεί. Επίσης Θεσσαλονίκη και Καβάλα είναι μια ευθεία δρόμος.
Γι’ αυτούς και άλλους λόγους η Παραλία Οφρυνίου ή Τούζλα, έχει καταφέρει να ξεκινά την τουριστική της περίοδο από το Πάσχα όταν και κατεβαίνουν οι Βούλγαροι στα εξοχικά τους, μέχρι και τέλος του Σεπτέμβρη. Δεν το λες άσχημα για έναν προορισμό που μέχρι πριν μερικά χρόνια η περίοδος μετά δυσκολίας έφτανε τις 30 μέρες.
Αυτό έφερε και τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή καθώς τρία νέα ξενοδοχεία είναι ήδη δρομολογημένα, ένα εκ των οποίων, αυτό του ομίλου Κουρτίδη, θα είναι πέντε αστέρων και σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργεί με μπραντ της Marriott, ενώ δίπλα θα δημιουργηθεί και θεματικό πάρκο με τίτλο Αλεξάνδρου Χώρα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments